Obavijesti Video Pretražite Navigacija
‘Nikada, nikada, nikada!’

Radić: Nije bilo zločinačkog pothvata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatske vlasti nisu imale plan progona Srba iz tzv. krajine, a njihove napuštene kuće nakon Oluje nisu uništavali hrvatski vojnici, nego lopovi koji su zlorabili hrvatske uniforme, izjavio je bivši visoki dužnosnik hrvatske vlade Jure Radić na suđenju trojici hrvatskih generala pred Haaškim sudom.

‘Nikada, nikada, nikada!’, rekao je Radić trećeg i posljednjeg dana svjedočenja, odgovarajući na pitanje obrane je li postojao zločinački pothvat s ciljem progona hrvatskih Srba i je li on u njemu osobno sudjelovao. ‘To je nespojivo s mojim svjetonazorom, niti sam od ikoga u tome krugu čuo išta slično’, dodao je Radić, svjedok Sudskog vijeća. Radića je haško tužiteljstvo ubrojilo u zločinački pothvat prema optužnici protiv generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača za zločine nad lokalnim Srbima u kolovozu 1995.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bolje nego most IGH gradi aerodrom u Donjecku za Euro 2012. Slika nije dostupna Fedrelana vlada izmijenila trasu IGH ucrtao trasu autoceste u korist ministra?

>> Radić: Nismo željeli povratak Srba koji su sudjelovali u agresiji

Po njegovim riječima, napuštene kuće izbjeglih Srba pljačkali su i palili ‘lopovi i probisvjeti u vojnim uniformama’, čemu se hrvatski državni vrh oštro suprotstavljao, ali nije bilo dovoljno snaga za kontrolu cijeloga oslobođenog područja. Na pitanje tužitelja na osnovi čega zna da kuće nisu pljačkali i palili hrvatski vojnici, jer po vlastitom priznanju to nije osobno vidio, Radić je rekao da je Hrvatska vojska bila disciplinirana i vojnici to ne bi činili organizirano, a svaki pojedinački slučaj bio bi kažnjen. Današnji direktor Instituta IGH istaknuo je da oslobođeno područje nije bilo moguće zapečatiti, jer su stotine tisuća prognanika jedva čekale da se vrate u to područje. ‘Pa kakva bi mi vlast bili? Za njih je Oluja bilo drugo rođenje i jedva su čekali da vide je li im kuća čitava’, rekao je Radić.

Ratni ministar obnove i razvitka posvjedočio je da su neki hrvatski dužnosnici spominjali različita povijesna iskustva za rješavanje problema napuštene imovine, od Ivana Milasa koji je govorio o Beneševim dekretima iz 1945. o oduzimanju imovine sudetskih Nijemaca, do Hrvoja Šarinića koji je objašnjavao kako su se s tim problemom nosili Francuzi u Alžiru. No, ustvrdio je Radić, na kraju je prihvaćen zakon o privremenom upravljanju određenom imovinom čiji je cilj bila zaštita napuštenih kuća od uništavanja i propadanja, te privremeno zbrinjavanje prognanika iz Hrvatske i iz BiH. Za ocjenu tadašnjeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha da je zakon bio samo izgovor za oduzimanje ‘srpske’ imovine i sprječavanje povratka Srba, Radić je rekao da to nije istina, a da je Galbraith ‘površan kakav je i inače bio’. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene