428772
428772
428772
428772
428772

RAČUNI OPET RASTU I NASTAVIT ĆE RASTI 'Mozak mi ne radi dobro, jer je strašno sve poskupjelo'

  • , 05.03.2016., 19:45
  • Autor:
  • komentara

Do kraja godine računi za struju u prosjeku bi mogli biti veći za 30 kuna. Zbog obveza prema Europskoj Uniji, povećat će se iznos naknade za poticanje obnovljivih izvora energije.

 
 
 
 
Teret opet na građanima (Video: Dnevnik Nove TV)
Teret opet na građanima (Video: Dnevnik Nove TV)

Umjesto dosadašnjih 3 i pol lipe, potrošači će gospodarstvo poticati s gotovo 5 i pol lipa po potrošenom kilovatsatu.To znači rast računa za potrošnju električne energije.

Već sam pogled na račun ionako izaziva priličnu nelagodu kod mnogih potrošača. "Već je sad dosta skupa i sad još ide gori. To nije dobro! Nije dobro nikako, osobito za naše male mirovine", smatra Ružica Dujmović iz Otočca.

Iako nisu naviknuti na sve blagodati modernih tehnologija i štedljivi Ličani mogu se pohvaliti znatnim brojem trošila u svojim domovima. Uz opuštanje, radio je ovim ljudima rijetki izvor lokalnih informacija. Bez struje Ružica ne bi mogla šivati, glačati, a niti u večernjim satima uživati u televizijskom programu.

"A što ja znam zašto bi trebala sad struja poskupjeti. Da li treba državi novac il i treba ne znam što, ne znam... moj mozak ne može funkcionirati dobro, jer je strašno sve poskupilo", kaže Ružica.

Zbog naknade za poticanje računi su veći od 2007. Tad se za potrošeni kilovat sat plaćalo manje od lipe. Svake sljedeće pomalo se povećavala, a od 2010. do danas potrošači izdvajaju 3 i pol lipe. Do kraja godine, očekuje se, naknada će biti veća od 5 lipa, a stručnjaci procjenjuju da bi u idućim godinama mogla narasti na čak 12 i pol lipa po potrošenom kilovat satu.

"Poskupljenje se dešava iz razloga što je prošle godine potpisano dosta novih ugovora o tokupu električne energije sa proizvođačima iz obnovljivih izvora, pretežno biomase i drugi dio razloga je što se dio troška, znači obnovljivih sa obnovljivih proizvođača energije prebacuje na građanstvo, na finalne potrošače", pojašnjava Edo Jerkić, stručnjak za obnovljive izvore energije.

Jednostavnije rečeno, potrošači subvencioniraju proizvođače. Prema novoj cijeni, za prosječno bi kućanstvo to značilo izdvajanje oko 400 kuna na godinu. "Za proizvođače znači da smo evo, da ćemo u sljedećih godinu, dvije vidjeti porast investicija u obnovljive izvore energije i da će se kroz to otvarati dosta novih radnih mjesta", kaže Jerkić.

Stručnjaci smatraju da građani povećanje naknade neće ni osjetiti. No, oni se ne bi složili. Ličani ipak, za budućnost ne strahuju. Jer glavnog energenta (drva) u ovom dijelu zemlje, zasad još uvijek ne nedostaje.

Teret opet na građanima (Foto: Dnevnik.hr) - 4

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se