Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza tkiva

S koza na ljude: Širi se bakterija koja može dovesti do oštećenja pluća, mozga, srca i jetre

Aktualno Galerija Koze zaražene Q groznicom: Ilustracija - 4 Koze zaražene Q groznicom: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Koze zaražene Q groznicom: Ilustracija - 5 Koze zaražene Q groznicom: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Koze zaražene Q groznicom: Ilustracija - 3 Koze zaražene Q groznicom: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Koze zaražene Q groznicom: Ilustracija - 1 Koze zaražene Q groznicom: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Koze zaražene Q groznicom: Ilustracija - 2 Galerija 1/5 >>
Prije više od mjesec dana Dnevnik Nove TV je izvijestio o problemu divljih koza na otoku Unije, a nakon odstrela dijela životinja, stigli su i rezultati analize tkiva. Koze su zaražene Q groznicom! Bakterija napada i ljude, a može prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme.

Divlje koze su nepoželjne stanovnice otoka Unije. Uništile su nasade, okućnice, suhozide, a umjesto da započetim odstrelom problem riješe, otočani su naišli na novi. "Od 16 odstrijeljenih koza, 11 ih je bilo zaraženo Q groznicom", rekao je predsjednik mjesnog odbora Unije Robert Nikolić.

Riječ je o bakteriji koja može dovesti do oštećenja pluća, mozga, srca i jetre. Zaraza se najčešće širi u ruralnim sredinama i na otocima. Prenosi se sa životinje na čovjeka, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić.

"Životinje najčešće nemaju simptome pa se ne pomišlja da su zaražene. U tom slučaju se ljudi mogu zaraziti", pojasnila je epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel.

Q groznica širi se udisanjem aerosola, čak i konzumacijom mlijeka, a može biti uzrok teške upale pluća. Na Unijama strahuju za svoje zdravlje. Uzorke tkiva divljih koza s Unija analizirali su epidemiolozi Veterinarskog instituta. Iako su bili u bliskom kontaktu, nitko od njih nije zaražen.

Q groznica može se liječiti, kako kod ljudi, tako i kod životinja. "Sustavna depopulacija tih životinja bi po meni bila ključ kako bi se riješio problem i za mještane i za epidemiju koja je najvjerojatnije u tih životinja", kazao je Željko Mihaljević iz Hrvatskog veterinarskog instituta za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Ilustracija prenose je mačke Rijetka infekcija stigla do Europe: Prvi simptom su ranice, može zahvatiti i oči, pluća, kosti

Unijani su odstrijeljene koze htjeli donirati Oporavilištu za supove. Kada je otkrivena zaraza - suradnja je propala. "Slijedom upute Hrvatskog veterinarskog instituta, a zbog opasnosti od prijenosa zaraze na ljude koji bi bili u kontaktu sa zaraženim kozama, iste ne smijemo primati kao hranu za supove", priopćili su iz Javne ustanove Priroda.

Za supove nema problema, za Unijane bi moglo biti. Zbog potencijalne zaraze od 500-ak divljih koza.

Više o Q groznici pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene