Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministrica sigurna

Pusić: Slovenija će na vrijeme ratificirati naš pristupni ugovor, sve će biti u redu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je danas kako će Slovenija na vrijeme ratificirati hrvatski pristupni ugovor te da će Hrvatska 1. srpnja ući u Europsku uniju.

'Ratificirat će, ući ćemo i sve će biti u redu, a poruke iz Slovenije su po prvi puta vrlo jasne, da žele da se postigne dogovor i da smatraju da je moguće pronaći kompromis i dogovor, što je po mom mišljenju ohrabrujuće', rekla je Pusić novinarima uoči skupa o hrvatskoj useljeničkoj politici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema dana Kako očekujete da će se riješiti spor sa Slovenijom? Slika nije dostupna Napušta Janšinu koaliciju Erjavec umjereni optimist, očekuje i dodatni susret s Pusić

Na pitanje je li riječki gradonačelnik Vojko Obersnel pretjerao s izjavom da ako Slovenci spriječe ulazak Hrvatske u EU, onda neće na Jadran, Pusić je odgovorila: 'U ovoj zemlji vanjsku politiku još uvijek vodi hrvatska vlada, a Slovenci su nam dobrodošli, dragi i važni gosti'.

Također je najavila i kako će se sa slovenskim ministrom vanjski poslova Karlom Erjavcem 'vidjeti ovaj tjedan' na sastanku europskih i latinoameričkim ministara vanjskih poslova i šefova država i vlada u Santiago de Chileu.

>> Pusić: Hitno riješiti Ljubljansku banku!

Za kritiku čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka, da se pitanje Ljubljanske banke i odnosa sa Slovenijom trebalo prije riješavati, a ne sada, Pusić je rekla kako kako se apsolutno slaže. 'Ne mogu se složiti više nego što se slažem s njim. Apsolutno se slažem i mislim da je to trebalo riješiti prije pet, šest, osam godina, ali nisu riješili. Sad je ostalo nama i mi ćemo riješiti', obećala je.

Od današnjeg posjeta ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka Bruxellesa, tijekom kojeg će pokušati dokazati da će Hrvatska u roku riješiti problem brodogradilišta, Vesna Pusić je rekla kako ima velika očekivanja.

'Imam dosta velika očekivanja, mislim da su Ministarstvo gospodarstva i ministar Vrdoljak napravili ogroman korak naprijed te dosta značajan posao. Prošli ponedjeljak je potpredsjednik komisije i povjerenik za tržišno natjecanje, u čijoj je nadležnosti brodogradnja, otvorio mogućnost da se modificira prethodni model i program restrukturiranja i privatizacije brodogradnje, u prvom redu u slučaju Brodosplita. Taj je posao napravljen u ovih tjedan dana i nadam se da će se postići dogovor oko toga da je to model po kojem će se brodogradnja restrukturirati', rekla je Pusić.

Upitana o poslu koji je Hrvatska obavila, s obzirom na to da bi na kraju siječnja trebala podnijeti izvješće Europskoj komisiji, a od 10 zadataka koliko joj je postavljeno ispunila je njih osam, Pusić je rekla kako se o jednom od ta preostala dva zadatka razgovara danas, dok je drugi - granični prijelaz na ulazu i izlazu iz Neuma, riješen te će biti dovršen 31. ožujka. 'Što se toga tiče to je pod kontrolom. Očekujem dobar i pozitivan završni monitoring izvještaj, a Hrvatska do 31. siječnja mora podastrijeti svoje podatke i dokumentaciju za to izvješće Europske komisije koje će biti objavljeno 21. ožujka, s tim da možemo u veljači još slati neke dodatne informacije', naglasila je.

O svom nedavnom susretu s apostolskim nuncijem, nadbiskupom Alessandrom D'Erricom, kazala je da su razgovarali o bilateralnim odnosima između Hrvatske i Vatikana te situaciji u Hrvatskoj vezanoj uz Katoličku crkvu.

Upitana je li bilo riječi o ublažavanju retorike između crkve i aktualne vlasti, nastale oko zdravstvenog odgoja, Pusić je rekla kako svi traže dijalog. 'Naš je stav da treba razgovarati i ne treba radikalizirati situaciju te da se oko nekih tema može složiti ili ne, ali je apsolutno dijalog i razgovor jedini način', poručila je.

Novinarima je odbila komentirati što očekuje od Županijskog suda Zagrebu glede odluke o mađarskoj presudi bivšem prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću, rekavši samo kako ne zna što da očekuje te da to ne može komentirati. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene