Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napušta Janšinu koaliciju

Erjavec umjereni optimist, očekuje i dodatni susret s Pusić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljujući odluku Vijeća svoje stranke da napušta koaliciju premijera Janeza Janše, slovenski inoministar Karl Erjavec izrazio je umjereni optimizam kada je riječ o rješenju pitanja Ljubljanske banke.

Slovenska stranka umirovljenika (DeSUS) donijela je u utorak, kako je i najavljivala, odluku o svom izlasku iz koalicijske vlade premijera Janeza Janše, potvrdio je nakon sjednice Vijeća stranke njezin predsjednik Karl Erjavec.

Erjavec, koji je u Janšinoj vladi ministar vanjskih poslova te ministar zdravlja Tomaž Gantar, također član DeSUS-a, formalno će dati svoje ostavke u vladi 22. ovog mjeseca, a dužnosti će obavljati dok o ostavci ne bude izviješten parlament i to na sjednici koja počinje 4. ožujka, potvrdio je Erjavec.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pitanje Ljubljanske banke Erjavec: Da nisam povučen s mjesta pregovarača bili bi bliže dogovoru Slika nije dostupna Vjeruje da će ratifikacija biti na vrijeme Pusić o Ljubljanskoj banci: Za tango je potrebno dvoje

>> 'Sporne dijelove granice Hrvatske i Slovenije trebat će dokazivati metar po metar'

Svoj ostanak na položaju ministra vanjskih poslova on je protumačio i kao davanje prilike da se, dok je još na dužnosti, s Hrvatskom riješi pitanje Ljubljanske banke, što je uvjet za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom.

Erjavec je u utorak, nakon što je najavio da će stranka napustiti vladu, izrazio umjereni optimizam da će se o tome postići dogovor s hrvatskom stranom, iako zbog političke situacije i krize u Sloveniji može doći i do raspuštanja parlamenta kako bi se sazvali prijevremeni izbori.

"Naše članstvo očekuje da ćemo prije odlaska iz koalicije riješiti pitanje Ljubljanske banke, nadam se da će nam to uspjeti do sjednice parlamenta u ožujku na kojoj će se razmatrati moja ostavka", rekao je Erjavec novinarima, dodajući da je ta sjednica, u slučaju rješenja problema Ljubljanske banke, i prilika za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora.

Što se tiče njegova sutrašnjeg sastanka s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić u Otočcu ob Krki te razgovorima koje će u istoj prigodi imati i stručnjaci za Ljubljansku banku Franc Arhar i Zdravko Rogić, Erjavec je izrazio mišljenje da će nakon tog sastanka biti potreban još jedan, čime će se stvoriti uvjeti za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora na sjednici slovenskog parlamenta početkom idućeg mjeseca.

Erjavec je najavio da će DeSUS s ostalim strankama u međuvremenu voditi razgovore o mogućnosti da se stvori parlamentarna većina koja bi mogla predložiti parlamentu kandidata za novog mandatara prijelazne vlade, čime bi se izreklo nepovjerenje sadašnjem premijeru Janezu Janši.

Nakon centrističke Građanske liste (DL) koja je već prešla u oporbu, a njezini ministri dali ostavke u vladi, DeSUS je druga stranka koja će napustiti sadašnju vladajuću koaliciju, a za početak idućeg mjeseca to najavljuje i Slovenska pučka stranka (SLS). Time bi došlo do situacije u kojoj će sadašnji premijer Janša imati potporu samo trećine zastupnika u parlamentu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene