Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog izjave Erjavca

Pusić se pismom požalila Arbitražnom sudu: 'Slovenija dovodi čitav postupak u pitanje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić uputila je pismo Arbitražnom sudu u kojem je zatražila da s pažnjom razmotre izjave i postupke slovenske strane te da osiguraju da dosadašnji rad na arbitražnom postupku ne bude doveden u sumnju, priopćio je MVEP u petak.

Njezino je pismo reakcija na izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca koju je 22. travnja 2015. emitirala slovenska televizija, a odnosi se na arbitražni postupak. "Prema informacijama koje ja imam, koje su doduše vrlo neslužbene, i na temelju nekih osjećaja koje ima naš odvjetnički tim sastavljen od najuglednijih svjetskih pravnika za pravo mora, nekako imamo neki optimizam, da će Arbitražni sud odrediti taj dodir s otvorenim morem", rekao je tada Erjavec.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ovisi o Hrvatskoj i Sloveniji EK podupire arbitražu, ali je otvorena i za druga rješenja Slika nije dostupna Posebne upute za diplomate SLOVENIJA U AKCIJI Pojačali diplomatsku aktivnost nakon vijesti iz Hrvatske

Izjavom slovenskog ministra vanjskih poslova "ozbiljno se dovodi u pitanje arbitražni postupak koji je još u tijeku", navodi se u pismu. "Riječ je o neprihvatljivom postupanju slovenske strane protivno odredbama Sporazuma o arbitraži, te o pokušaju utjecaja na Arbitražni sud i ishod njegove odluke", napisala je Pusić.

Također podsjeća u pismu da je slovenski ministar i prije u svojim javnim nastupima "davao izjave kojima je cilj - utjecati na odluku Arbitražnog suda". Tako je u siječnju 2015. za TV kanal SLO 3 izjavio da je "bio na razgovoru prošle godine u Haagu i tamo vrlo jasno rekao: 'Arbitražni sporazum određuje da Arbitražni sud mora odrediti dodir s otvorenim morem. … I vrlo jasno sam Arbitražnom sudu rekao da ukoliko tu zadaću ne obave – mi u Sloveniji ćemo smatrati da Arbitražni sud nije obavio svoj mandat. Jer, nije odredio dodir s otvorenim morem'".

"Ako je slovenski ministar mislio na svoju izjavu danu za vrijeme usmene rasprave održane pred Arbitražnim sudom u Haagu u lipnju 2014., u službenom transkriptu njegove izjave, kojom se obratio Arbitražnom sudu, a koja će biti javno dostupna kada arbitražna odluka bude donesena, takav navod - ne postoji", stoji u pismu.

Zbog tih izjava Hrvatska je od slovenske strane zatražila službeno očitovanje te očekuje nedvosmislen odgovor na pitanje je li postojala neka druga komunikacija između Republike Slovenije i Arbitražnog suda, koju slovenski ministar vanjskih poslova sugerira kada kaže da ima "vrlo neslužbenu informaciju", te kada javnosti objašnjava da je Arbitražnom sudu prenosio poruke o slovenskom viđenju zadatka tog Suda, iako to nije zabilježeno u zapisima njegovog službenog obraćanja Arbitražnom sudu, navodi se u pismu.

Također se podsjeća da je arbitražni postupak još u tijeku i da je Arbitražni sporazum na snazi, što znači da se i dalje primjenjuje članak 10(1) tog sporazuma prema kojem će se "obje strane suzdržati od bilo kakvog postupka ili izjave koje mogu intenzivirati spor ili ugroziti rad Arbitražnog suda".

"Republika Slovenija opetovano ne poštuje tu odredbu te daje izjave izravno suprotne Arbitražnom sporazumu, kojima pokušava utjecati na rad Arbitražnog suda i na njegovu odluku", naglasila je Pusić. To čini, kako je dalje napisala, još od zaključka Slovenskog parlamenta od 4. veljače 2013., vezanog uz podnošenje Memorijala Slovenije Arbitražnom sudu u kojem se kaže da: "Republika Slovenija izjavljuje da je zadaća Arbitražnog suda odrediti teritorijalni dodir teritorijalnog mora Republike Slovenije s otvorenim morem (dodir Slovenije s otvorenim morem)", te da će bilo kakvu odluku Arbitražnog suda koja to neće osigurati "smatrati kao odluku ultra vires (suprotnom mandatu Arbitražnog suda)".

"Republika Hrvatska se tijekom cijelog postupka dosljedno pridržava svih odredaba Arbitražnog sporazuma i od Arbitražnog suda očekuje samo ono što proizlazi iz Sporazuma, a to je da Sud teritorijalna (uključivši i morska) granična pitanja riješi isključivo primjenom međunarodnog prava. A upravo je primjena međunarodnoga prava u rješavanju sporova o granici od presudne važnosti, ne samo za konačno rješenje spora između Hrvatske i Slovenije nego i za pristup rješavanju ostalih sporova o granici, posebno država nastalih po raspadu bivše SFRJ, i ostalih država na jugoistoku Europe, kao i za dosljednu primjenu međunarodnog prava u graničnim sporovima između država uopće". ističe Pusić u pismu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene