Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema sloge

VIDEO 'Jesmo se posvadili, a da nismo ni znali?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dogovora oko spin offa, jedne od najvažnijih najavljivanih Vladinih reformi, čini se - nema ni među koalicijskim partnerima.

Tri mjeseca nakon što je model izdvajanja pomoćnih djelatnosti u posebnu državnu tvrtku javno prezentiran, HNS ga ne podupire. Dojam zbunjenosti u vladajućim redovima odaje i to što svi tvrde da priželjkuju racionalniju potrošnju i uštede, ali nikako da naprave konkretne korake.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Manipulira javnost' HDZ o Vesni Pusić: 'Razumijemo njezino ogorčenje zbog sramotno malog broja glasova' Slika nije dostupna BIVŠI MINISTAR U SABORU 'Ima alternativa... drugačija od Hasanbegovićeve, Crnojine i Karamarkove opcije'

Oko 24.000 zaposlenih u javnim i državnim popratnim djelatnostima još ne zna hoće li uskoro raditi za privatnika ili državu u odvojenoj tvrtki. HNS se usprotivio spin offu - reformi koju je proteklih mjeseci pripremalo ministarstvo Milanke Opačić.

Jeste li uzalud trošili vrijeme oko spin offa s obzirom da je HNS blokirao sada tu reformu, upitala je ministricu Opačić, za Dnevnik Nove TV, reporterka Kristina Buljubašić.

'I dalje traju pregovori i razgovori oko toga. Mi ćemo i dalje raditi svoj posao. Napravljene su sve analize, znamo kolike su uštede eventualno u sljedećoj godini', odgovorila je Opačić.

Odustaje se od spin offa?! 'Ovo je pitanje pomanjkanja političke hrabrosti i neodlučnosti'

U službenom priopćenju Vlade stoji - 160 milijuna kuna u idućoj godini. Iako su još jučer HNS-ovci govorili da bi bili zadovoljni i sa 100 milijuna kuna, danas ni to HNS-u nije dovoljno. Traže jasnije pokazatelje ušteda. 'Ne bi tračali, nego bi ozbiljno radili. Pokušavate zametati kavgu i tračati, a tračati nećemo', odgovor je Vesne Pusić.

Projekt je već trebao funkcionirati, pa kakva je ovo poruka građanima - upitala je naša reporterka ministricu Opačić. 'Poruka građanima je da naprosto ne možete ništa raditi na silu. Otpori su ogromni, otpori su veliki, vidite da se svako malo skupljaju potpisi za referendum', rekla je Opačić.

Na pitanje da HNS nije otpor u ovom slučaju nego sindikati, Opačić je rekla samo: 'Hvala vam lijepo.'

Spin off je samo jedna u nizu podjela SDP-a i HNS-a. Porez na nekretnine bila je svakako najupečatljivija. Nisu se slagali ni oko oporezivanja 2. dohotka, ali ni oko kupovanja dionica Ine.

Građani su očekivali da će spin off već funkcionirati. 'Nisu očekivali, očekivali su racionalnost i dalje očekuju racionalnost. Ništa se ne radi samo zato da bi se radilo', rekla je na to Pusić.

'Vi ste odmah rekli za outsourcing, ali zašto onda niste na početku zaustavili spin off?', pitala je reporterka. 'Gospođo, ni sada ga ne zaustavljamo, zaustavljamo samo tražeći argumentaciju. Ako se sada može naći argumentacija, sve odlično', odgovara Pusić.

Protekla tri mjeseca, koliko se radilo na najavljenom spin off modelu, očito su onda bila, najkraće rečeno, gubitak vremena za obje vladajuće stranke.

'Jesmo se posvadili, a da nismo ni znali', kamere Nove TV uhvatile su kako Pusić kaže Opačić u Saboru na aktualcu. 'Ah, to je tako s novinarima', odgovorila joj je Opačić.

Koliko god danas negirali međusobni problem, činjenica je da je SDP u lipnju prezentirao model spin offa, a HNS u utorak obznanio da ga ne podržava.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene