Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči presude Haškog suda

Pupovac: 'Zločini, razaranja i etnička čišćenja su počinjeni, ali genocida, na sreću, nije bilo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Zločini jesu počinjeni, razaranja jesu počinjena, etnička čišćenja su počinjena, ali genocida na sreću nije bilo', kaže Pupovac.

Uoči presude o uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid, saborski zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac ocijenio je u ponedjeljak kako očekuje da će Međunarodni sud pravde (ICJ) u Haagu svojom presudom povrditi da nije bilo genocida na ovim područjima 90-ih godina prošlog stoljeća.

Pročitajte i ovo Stipo Mlinarić na sjednici Sabora Vijenac u Dunavu Mlinarić: "Živim lancem spriječit ćemo da Pupovac baci vijenac u Dunav" Slika nije dostupna Premijer o presudi VIDEO 'Nismo zadovoljni presudom, ali je civilizirano prihvaćamo'

"Zločini jesu počinjeni, razaranja jesu počinjena, etnička čišćenja su počinjena, ali genocida na sreću nije bilo. Očekujem da će to potvrditi i sutrašnja presuda Međunarodnog suda pravde2, rekao je Pupovac novinarima u Saboru.

Izricanje presude pratite u utorak od 10:00 uživo na Novoj TV i Dnevnik.hr-u. Specijalnu emisiju Presuda za genocid vodit će Marija Miholjek, a uživo u program uključivat će se Ivana Petrović iz Haaga, Mislav Bago s Markovog trga i Andrija Jarak iz Beograda. Očekivao je, kaže, da ni Hrvatska niti Srbija neće podnositi te tužbe, nego se usmjeriti na ispunjavanje svojih obaveza prema domaćim i međunarodnim zakonima, na sankcioniranje ratnih zločina te na obnovu međusobnih odnosa.

"Međutim, odlučile su se za ovu vrstu sudovanja, za koju nema osnove ni s jedne ni s druge strane", ustvrdio je Pupovac.

O mogućnosti da samo Vukovar ili Ovčara budu izdvojeni kao mjesta gdje je počinjen genocid rekao je da postoje i druga mjesta stradanja i zločina, te pitanje odgovornosti za zločine nakon Bljeska i Oluje.

Stiže nova prilika za Hrvatsku i Srbiju!

Po njegovu mišljenju, sud će upozoriti obje zemlje da ne mogu izbjeći svoju odgovornost i sankcioniranje zločina time što će stvar prebaciti na tužbe za genocid.

"Tu će sigurno svoje mjesto naći i Vukovar, i Ovčara i druga mjesta, i ona koja se tiču Srba i ona koja se tiču Hrvata", rekao je Pupovac.

Također je komentirao povratak Branimira Glavaša iz BiH u Hrvatsku, kojemu su njegove pristaše priredile doček u Osijeku nakon što mu je Ustavni sud ukinuo presudu za ratni zločin i naložio obnovu sudskog postupka.

"Kod nas nema suočavanja s odgovornošću za ratne zločine, kod nas ne postoje žrtve i ne postoji nikakva svijest da su počinjeni ratni zločini, zato se može slaviti. Ali za to nisu odgovorni ni Glavaš niti njegova stranka, za to je odgovorno naše sramno pravosuđe", poručio je Pupovac. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene