Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Ne nudi cjelovito rješenje

Pučka pravobraniteljica poslala otvoreno pismo premijeru zbog izmjena Ovršnog zakona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pučka pravobraniteljica upozorava kako izmjene Ovršnog zakona ne nude cjelovito rješenje.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović zbog najavljenih izmjena Ovršnog zakona uputila je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću te saborskom Odboru za pravosuđe i Odboru za zakonodavstvo.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Bivši stranački kolege Hoće li Plenković Penavi opet postati najbolji premijer? Od slugana preko mafije do pokojne babe Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu"

U njemu upozorava kako izmjene ne nude cjelovito rješenje pa tako mnogi građani neće osjetiti njihove pozitivne učinke.

"Izmjene Ovršnog zakona, predviđene Konačnim prijedlogom upućenim u saborsku proceduru, dobrodošle su, no ne nude sveobuhvatno rješenje, zbog čega mnogi građani neće osjetiti njihove pozitivne učinke. Između ostalog, ne obuhvaćaju problem nerazmjernih troškova postupka, slučajeve ovrhe zaštićenih primanja i naknada, kao ni situacije kada ovršenici za postupak, a nekad i za sam dug, doznaju tek po blokadi računa", navodi pravobraniteljica.

"Žurno pristupiti donošenju novog zakona"

Ističe kako je potrebno žurno pristupiti donošenju novog cjelovitog Ovršnog zakona, a ponovila je i argumente za promjene u ovršnom sustavu koje je posljednjih godina upućivala nadležnim tijelima, u preporukama u godišnjim Izvješćima Hrvatskom saboru, pojedinačnim predmetima te prilikom donošenja propisa.

"Ovrsi je potrebno vratiti njezin smisao, a to je naplata nepodmirenog dospjelog duga, uz nužne troškove postupka. No ovršni postupak opterećen je troškovima koji vrlo često višestruko premašuju iznos osnovnog duga, što izravno utječe na rast broja blokada, odnosno na nemogućnost građana da ispunjavaju svoje obveze. Prema podacima FINA-e, 83 posto blokiranih u blokadi je dulje od godinu dana, dok njihov dug čini gotovo 96 posto iznosa ukupnog duga građana.

Mogućnost naplate prije pokretanje ovrhe

Također, neprihvatljivo je što se u provedbi ovrhe na novčanim sredstvima događa da ovršenici ostaju bez nužnih sredstava za život jer im zaštićena primanja i naknade budu u cijelosti ovršene, budući da propisane radnje koje se poduzimaju u svrhu ostvarivanja zakonom zajamčene zaštite nisu odgovarajuće ni dostatne. Potrebno je i propisati rješenja kojima će se povećati mogućnost naplate duga prije pokretanja ovrhe, a ovršenik o njoj mora biti stvarno obaviješten, kako bi bio u mogućnosti pravovremeno koristiti svoja procesna prava te podmiriti dug sa što manjim kamatama i troškovima. Ovršni postupak potrebno je prvenstveno prevenirati, a kada se provodi, mora biti jednako učinkovit i pružati jednaku zaštitu svim strankama u postupku.

I dok je porast vidljivosti koju je ova tema dobila kod nositelja izvršne i zakonodavne vlasti pozitivan, nužno je zaustaviti daljnju progresiju problema, omogućiti izlaz onima koji se već nalaze pod nerazmjernim teretom ovrha, a posebice dugotrajnih blokada te uspostaviti učinkovit sustava prisilne naplate, koji će ovrsi vratiti njezin pravi smisao i postići pravednu procesnu ravnotežu ovrhovoditelja i ovršenika", kaže Vidović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene