Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mladi odlaze

Kriza: Loša godina za arhitekte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kriza građevinarstva u Hrvatskoj odražava se i među arhitektima, donedavno vrlo traženim zanimanjem. U posljednjih godinu dana posao je izgubilo više od stotinu visokokvalificiranih stručnjaka.

Zlatno doba za hrvatske arhitekte po svemu je sudeći prošlo. Gospodarska kriza koja je građevinski sektor bacila na koljena, odrazila se i na arhitektonske urede. Broj građevinskih projekata koji se naručuju drastično je smanjen.

Pročitajte i ovo Nedostatak građevinskih radnika - 5 uvozimo radnu snagu Građevinskih radnika nedostaje u cijeloj zemlji, a najviše u dva zanimanja: "Nisu dovoljno kvalificirani i kompetentni" Ilustracija Ukrao bager, tražio zlato U gradskom parku napravio kolibu s kaminom i trakom za trčanje, građani uznemireni: "To je tempirana bomba"

Iz Udruženja hrvatskih arhitekata ističu kako se ugovaranje poslova vratilo na stanje iz 1990-ih. 'Prethodno smo mjesečno davali sigurno pet do deset ponuda za nove poslove, a sada ako damo i jednu ponudu mjesečno to je velika stvar', rekao je Hrvoje Hrabak, predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata.

Statistike Hrvatskog zavoda za zapošljavanje potvrđuju negativni trend. 'Krajem srpnja 2010. diplomiranih inženjera arhitekture nezaposlenih u evidenciji je bio prijavljeno 176', rekao je Luci Marin iz HZZ-a.

U istom razdoblju prošle godine u evidenciji zavoda bilo je 66 diplomiranih arhitekata, što čak dva i pol puta manje. Nezavidne situacije ustruci svjesna je i Sara, studentica treće godine arhitekture. 'Ljudi koji već imaju iskustva ostaju bez posla, tako da bi se mi novi arhitekti teško negdje mogli zaposliti', rekla je Sara Čordaš, studentica arhitekture.

Svoju budućnost ne vidi u Hrvatskoj. 'Planiram otići negdje van, definitivno', kaže Sara. Za utjehu Sari, iako sporo, arhitekti ipak pronalaze posao u Hrvatskoj. U proteklih sedam mjeseci zaposleno ih je 40.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene