Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdenko Križić za Dnevnik Nove TV

'Nova dužnost mi je iznenađenje, ali me veseli povratak u Hrvatsku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatsku je stigao novoizabrani biskup gospićko-senjski, Zdenko Križić. Prvi karmelićanin na toj dužnosti u Hrvatskoj. S njim je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

Kako se osjećate sada nakon ovog izbora? Veselite li se novoj dužnosti i povratku u Hrvatsku?

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvijestio Vatikan Poljski biskup podnio ostavku zbog skandala s orgijama: Sve je otkriveno nakon što je muška prostitutka kolabirala Erika Valić, predsjednica Udruge Ruka Gašenje vatre Biskupi izdali priručnike kako ne zlostavljati djecu seksualno. Udruga nezadovoljna: "To nisu stvari koje se uče sada. Ili znate što je moral ili ne znate"

Novoj dužnosti ne mogu reći da sam se razveselio. Povratku u Hrvatsku da, s tim sam i računao i ranije, ali s novom dužnosti nisam računao. To uvijek dođe kao nekakvo iznenađenje koje zbuni, pa treba vremena da se čovjek pribere i da postane svjestan da se to odnosi na mene.

Čeka Vas mnogo izazova. Biskupija u koju dolazite, zna se da ima i mnogo vjernika i druge vjeroispovijesti. Kako promicati dijalog?

Mi bez dijaloga ne možemo. Dijalog je nešto što je ne nužno, što treba silom činiti, nego jedna potreba. Jer svijet ide prema globalizaciji. Prema tome, dijalog različitosti je nužan i bez kulture dijaloga nemamo što tražiti u budućnosti. Stoga nismo prisiljeni na dijalog nego ga biramo zbog solidnijeg života.

Dosta je kritike u javnosti da se možda crkva odmaknula od naroda, da se previše miješa u politiku. Kako bi to trebalo vratiti ponovno narod u crkvu?

Morali bi definirati što znači politika. Dugo sam živio vani pa nisam sve pratio. Ako uzmemo izvor, onda je politika briga za narod, onda i crkva valjda mora imati takvu brigu. Stoga, ako negdje crkva u svom mišljenju se razlikuje, mislim da to treba prihvatiti kao normalno. Jer na koncu, u svakoj demokraciji, vlast dolazi iz naroda, a narod treba biti informiran i onda bira. Hoće li izabrati ono što crkva sugerira ili neka politička stranka, to ostaje na narodu. Smatram da različitost mišljenja ne znači miješanje u politiku.

Kad ste kod različitosti mišljenja, dosta oštre kritike od strane crkve dolazile su i na račun medija. Je li to isto različitost mišljenja, a opet su kritizirani?

Iskustvo koje imam u ovo malo vremena je pozitivno. Pratio sam koliko sam mogao preko interneta, ali sam često bio na putovanju, pa nisam pratio. Ne mogu stoga komentirati kritike kakve su bile. Ako su bile, jer kritika je i nešto pozitivno, a nekada može biti negativna, ali je treba argumentirati i treba reći zbog čega je nešto negativno.

Bili ste dosta vremena u Italiji, susretali ste s papom Franjom. Koji su vaši dojmovi o njemu?

Papa Franjo je donio jednu novinu, staru novu stvar. On dolazi iz Latinske Amerike. Tamo je situacija posve drugačija. On ima duboko iskustvo života bijede većine. Kad govori da treba ići na periferije, to znači posvetiti se onima kojima se nitko ne posvećuje. Ljudi koji su potrebiti. Možete doći u neki grad Latinske Amerike, San Paulo,centar je blještavilo. Odite malo na periferiju – katastrofa i materijalna i moralna i duhovna. Stoga kad on govori o tome, misli prije svega na poslanje crkve – posvetiti se najjadnijima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene