Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijerov govor

Prvi izvještaj o radu Vlade: O čemu će govoriti Milanović?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politička tema tjedna i ovaj je put bio lex Perković, a tjedan ispred nas, mogao bi obilježiti premijerov prvi izvještaj o radu Vlade koji će Saboru podnijeti u utorak.

Premijerov govor, koliko doznajemo, još nije gotov. No, on bi se u svom govoru trebao osvrnuti na sve ono što je radila njegova Vlada od početka mandata, a govorit će i o planovima koji su ispred njih.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pošalice i prepucavanja Plenkovićev glasnogovornik objavio plakat kojim se traži Milanović: "Nije nasilan ni naoružan, ali je vrlo plašljiv ako..." Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore

>> Milanović o 'lex Perković': Hrvatska Vlada se ne kocka! Nisam sklon kocki

U svakom slučaju, taj će govor biti održan u vrijeme kada su gospodarski pokazatelji izuzetno loši, u vrijeme kada je kreditni rejting i dalje u padu, nezaposlenost visoka, i na gospodarskom planu, osim fiskalizacije, teško je naći nešto čime se vladajući mogu pohvaliti.

Premijeru će moći odgovoriti predstavnici klubova i to replikom od dvadeset minuta. Oporbenjaci su spremni, pa nema sumnje da će utorak u Sabornici biti žustro. Zoran Milanović govorit će sat vremena. Izaći će pred zastupnike i podnijeti izvješće o radu svoje Vlade. I to prvi put.

Replicirat će mu moći samo klubovi zastupnika. Hoće li 'popravljati' dojam, uz pregršt važnijih tema, i kakvu će poruku poslati javnosti, oporba kaže, nije ni važno. Očekuju, tvrde, 'upiranje prstom' i traženje krivaca.

'Govor pun alibija za vlastite neuspjehe, i optužbi da je netko, i unutrašnji i vanjski neprijatelj kriv za njihovu nesposobnost u svakom pogledu, a najtragičnije u gospodarskom', kaže Đuro Popijač, saborski zastupnik HDZ-a. Ono što radi vlada, uvjeravaju sindikati, ne zaslužuje pljesak.

'Kako i na koji način je predsjednik Vlade do sada govorio javnosti i kako se obraćao i što se poslije događalo, najbolje da šuti. I najmanje štete imamo kad predsjednik Vlade ne govori ništa i ni o čemu', smatra Krešimir Sever, predsjednik NHS-a. Premijer, ističe šef laburista, treba ponuditi konkretna rješenja.

'Ne bi bilo dobro da se bavi ideološkim temama, istražnim povjerenstvima, ustavnim promjenama, udbašima i Vivian Reding, jer od toga nitko nema koristi. Očekujem da će ponuditi viziju gospodarskog razvoja, posebice industrije', kaže Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista.

A baš za razvoj industrije, strategija još nije napravljena. 'Hrvatskoj nedostaje bilo kakva vizija razvoja i obnove industrije, a bez toga novih radnih mjesta neće biti', rekao je Lesar. Napisane su zato druge strategije, poput one o razvoju zdravstva ili, najnovije, školstva.

'Strategije ne služe da skupljaju prašinu ili da se kada budu napisane promoviraju neki politički čelnici', rekao je Popijač. Služe da bi se provodile, a to u nas, po svemu sudeći, nije slučaj. Jedino što je u Hrvatskoj u plusu jest turizam. Sa strategijom ili bez nje, u ovom slučaju ne treba smetnuti s uma i fiskalizaciju, ali i niži PDV. Tako da je, i u ovom slučaju, na sam rezultat u turizmu, najmanje utjecaja imala strategija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene