452114
452114
452114
452114
452114

POSAO IZ SNOVA Ljubav je bila jača od birokracije i ništa je nije moglo zaustaviti

  • , 02.10.2016., 07:53
  • Autor:
  • komentara

Želite se baviti proizvodnjom hrane, a nemate novca za profesionalnu kuhinju - postoji rješenje. Mlada ekonomistica Josipa Bračanov otvorila je prvu suradničku kuhinju u Hrvatskoj.

 
 
 
 
Prva suradnička kuhinja u Hrvatskoj (VIDEO: Dnevnik Nove TV)
Prva suradnička kuhinja u Hrvatskoj (VIDEO: Dnevnik Nove TV)

Riječ je o profesionalnoj kuhinji koja posjeduje sve tehničke uvjete, uređaje, posuđe i zaštitnu odjeću potrebnu kako bi se zadovoljili svi zakoni u kulinarskoj proizvodnji.

Ljubav prema kuhanju bila je jača od bilo koje birokratske prepreke s kojom se poduzetnici susreću.
Josipa je nedugo nakon završetka Ekonomskog fakulteta otvorila prvu suradničku kuhinju u Hrvatskoj.

''Svi ovi ljudi za koje znate da proizvode - mali proizvođači torti kolača, krekera, keksa do sad su morali raditi u sivoj zoni zato što je jako teško započeti'', rekla je Josipa Bračanov, osnivačica prve suradničke kuhinje u Hrvatskoj.

Za profesionalno kuhanje potreban je adekvatan prostor za koji mnogi nemaju sredstva. Josipa je tako stvorila mjesto na kojem svi mogu proizvesti vlastiti kulinarski proizvod i plasirati ga na tržište.

No, nije sve išlo tako glatko. Početak je za Josipu bio velik izazov. Pomagali su joj i studenti Ekonomske klinike. ''Trebalo mi je dosta nekih početnih savjeta općenito oko pokretanja, tako da su mi oni tu dosta pomogli i općenito nekakva moralna podrška je najbitnija u tom samom početku'', kaže Josipa.

Studenti ekonomske klinike potpuno besplatno građanima pomažu isplanirati kućni budžet, napisati poslovni plan, a sve one koji žele pokrenuti posao - besplatno savjetuju.

''Mi smo joj pokušali pomoći u ostvarenju njezine želje s različitim savjetima i pomoći s ekonomske strane. To su većinom bili savjeti vezani uz načine financiranja'', kazala je Helena Bedeković.

U svom je naumu i uspjela. Suradničku kuhinju, nakon samo dva tjedna od otvorenja, klijenti su već počeli koristiti, a neke od svojih prvih proizvoda već izlažu na Sajmu zdravog življenja.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se