Obavijesti Video Pretražite Navigacija

PRVA DJEČJA RONILAČKA EKO-PATROLA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U organizaciji Zagrebačkog holdinga d.o.o., podružnica Vladimir Nazor i ronilačkog kluba HRVI Nemo Adriatic tijekom vikenda održana je prva i jedinstvena dječja ronilačka eko - patrola u Hrvatskoj.

Posebnost ove ronilačko edukativne akcije čišćenja podmorja je naglasak na važnosti održavanja čistoće mora i podizanje svijesti djece i mladih da se i ubuduće uključuju u zajedničke aktivnosti za dobrobit sviju.

Više od 50 djece iz svih dijelova Hrvatske, po prvi put, aktivno je sudjelovalo u čišćenju podmorja i plaže na lokaciji dječjeg Hostela Stoimena u Crikvenici. Djeca u dobi od 7 do 17 godina starosti iskoristili su jedinstvenu priliku da pod punom ronilačkom opremom upoznaju čari ronjenja i ljepote hrvatskog podmorja koje trebamo čuvati, a kojima Hrvatska obiluje.

„Bilo mi je jako lijepo, ima puno kamenja. Nije mi bilo teško disati, samo je potrebno slušati instruktore ronjenja. U čišćenju podmorja, izvadila sam staru hrđavu stolicu koju je netko bacio“, rekla je 12-godišnja Nina Urek kojoj je ovo prvo iskustvo u ronilačkoj eko – patroli.

Za sigurnost djece uz instruktore i voditelje ronjenja ronilačkog kluba HRVI Nemo Adriatic, inače i članova Specijalističke ronilačke postrojbe za spašavanje iz vode pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, pobrinuli su se i instruktori JVP Zagreb.

Kroz edukativni dio programa Sigurnost na moru, djeca su osim načina čišćenja mora, upoznala i potrebnu ronilačku opremu, kao i opremu za sigurnu plovidbu.

Cjelokupan program sigurnosti na moru i pod morem provodit će se tijekom cijelog ljeta u Nazorovim odmaralištima u Crikvenici, Savudriji i Dugoj uvali u sklopu ljetnog Avantura kampa.

Edukativni dio programa nastavio je Mario Valentić, prof. kineziologije i promotor zdravog života, jutarnjim razgibavanjem i predavanjem na temu zdrave prehrane, a s ciljem smanjenja bolesti uzrokovanih lošom prehranom. Djeca su imala priliku i sama naučiti kako pripremiti zdravi obrok.

Grad Zagreb i gradonačelnik prepoznali su značaj ovog projekta, a ispred Ureda gradonačelnika nazočio je predstavnik Grada Zagreba g. Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

U akciju se na poziv Zagrebačkog holdinga uključio i Hrvatski skijaški savez, te je svojim prvim ronjenjem uz djecu čistio podmorje Istok Rodeš, alpski skijaš A muške reprezentacije.

Dugogodišnja suradnja srednje grafičke škole iz Zagreba gdje je grupa multimedijskih tehničara pod stručnim vodstvom profesorice Marijane Brdar ovjekovječila kadrove te dala posebnu notu akciji.

Velika zahvala i sponzorima projekta koji nesebično pomažu u realizaciji akcije čišćenja podmorja; HONDA – MARINE Hrvatska (Fred Bobek d.o.o.) koji su ustupili brzi gliser kako bi naše najmlađe sudionike ronilačke eko – patrole odvezli na jednodnevni izlet, MARES oprema za ronjenje, NASE (ADRIA - Hrvatska) Asocijaciji u ronjenju.

Nemo Adria ustupila je ovoj akciji profesionalnu opremu, dok je MAGIS TIM – marketinška agencija dala poseban doprinos izradi promo materijala, dizajna i vizuala.

Posebna zahvala medijskim pokroviteljima Narodnom radiju, www.narodni.hr putem kojeg su djeca imala priliku rezervirati svoje sudjelovanje u dječjoj eko – patroli, kao i ronilačkom magazinu SCUBALife, www.scubalife.hr koji podupire ovakve ronilačko edukativne akcije, a najčitaniji je među ronilačkom populacijom.

Za ugodno ronjenje uz glazbenu podlogu pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili akciji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene