441259
441259
441259
441259
441259

ZA PROVJERENO Prozvani pripadnici BBB-a prvi put javno progovorili o masovnoj histeriji kojoj su izloženi

  • , 24.06.2016., 10:27
  • Autor:
  • komentara

Njihova su lica osvanula na društvenim mrežama i brojnim portalima. Rulja gladna osvete pozivala je na linč - jer zbog onih 8 baklji, ubačenih na teren u St Etienu, proglašeni su neprijateljima i izdajnicima domovine. A oni uopće nisu bili tamo.

 
 
 
 
Prozvani pripadnici BBB-a javno govore o masovnoj histeriji kojoj su izloženi (VIDEO: Provjereno)
Prozvani pripadnici BBB-a javno govore o masovnoj histeriji kojoj su izloženi (VIDEO: Provjereno)

Pripadnici Bed Blue Boysa, čija se imena povezuju s neredima u Francuskoj, ekskluzivno su progovorili za Provjereno.

Prozvani su zbog bacanja baklji i pokušaja prekida utakmice Hrvatska - Češka, njihova imena i fotografije objavljeni su na društvenim mrežama i portalima, izloženi su osudama i pozivima na linč, a cijelo su vrijeme bili u Zagrebu.

Neki od prozvanih pripadnika Bad Blue Boysa prvi put javno govore o masovnoj histeriji kojoj su izloženi, ali i posljedicama koje zbog toga trpe, a najavljuju i podnošenje tužbi. Istražili smo komu uopće odgovara javno prozivanje osoba za izazivanje nereda, koja je uopće pozadina pokušaja sabotiranja nogometne reprezentacije? Što je pravi uzrok, a što posljedica?

'Osjećaš se neugodno, jer je zbog bezazlene situacije nastao kaos i panika', rekao je Antonio Ključarić.

'Na kraju te netko proziva i osuđuje za nešto što uopće nisi napravio, bio tamo, a kamoli nešto slično radio', kaže Goran Zuber.

Govore za Provjereno tako Antonio i Goran, Bad Blue Boysi iz Zagreba, koji su javno prozvani zbog bacanja baklji na utakmici Hrvatske i Češke.

Sve je, kažu, krenulo na Facebooku. Nekolicina navijača prijavila su se na lokaciji u Saint Etiennu, sa stutusom da su baklje spremne za prekid utakmice. Čak je i skiciran plan napada. No kada se to u stvarnosti i dogodilo, situacija je postala ozbiljna.

Imena 13-rice navijača uskoro su se počela dijeliti po društvenim mrežama i portalima. Komentari osuđujući, pozivalo se na uhićenja, ali i nasilje. Međutim, nitko od spomenutih u to vrijeme nije bio u Francuskoj, što je potvrdila i policija.

Goran je, kaže, za vrijeme utakmice bio na poslu, a jedan dio u kafiću u svom kvartu.

Ali na kraju je završio na policiji. 'Javio sam se sam,ali su oni došli do mene. Došlo je do zafrkancije. Netko je povezao nas na Facebooku sa sumnjivcima koji su bacali baklje i izazivali nerede. Međutim ljudi su nas povezali, počeli objavljivat naša imena na portalima, Facebook grupama i eto došli smo u neugodnu situaciju', kaže Goran.

'Neugodan je osjećaj, znaš da radiš, boriš se da opstaneš, a na kraju te netko osuđuje za stvari koje uopće nisi napravio, niti bio tamo, a kamoli slično radio', rekao je Goran.

Uslijedit će i pravna bitka. Najavljuju se tužbe za klevetu, a utvrdi li se da je bilo i opasnijih prijetnji, moglo bi reagirati državno odvjetništvo i policija.

Cijelu priču pogledajte u priloženoj reportaži Provjerenog.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se