Obavijesti Video Pretražite Navigacija
21 oboljeli

Provjerite jeste li cijepljeni protiv ove vrlo zarazne dječje bolesti - Evo i zašto!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija bilježi 21 slučaj oboljelih od ospica, među kojima je i jedno dijete, potvrdio je u srijedu slovenski institut za javno zdravstvo, uz upozorenje da je zaraza došla iz inozemstva.

Institut preporučuje onima koji će u inozemstvo putovati za Božić da provjere jesu li cijepljeni protiv te vrlo zarazne dječje bolesti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Počela sezona HZJZ objavio kad počinje cijepljenje protiv gripe: Nabavljeno 500 tisuća doza Pedijatar - 2 Slično kao ospice Hoće li roditelji plaćati kaznu ako odluče da neće cijepiti djecu protiv ove opasne bolesti? "Apsolutno alarmantna brojka"

Prema zadnjim podacima, najviše oboljelih je u zapadnoj Sloveniji, a u većini slučajeva su u životnoj dobi od 34 do 51 godine. Od njih su neki u djetinjstvu bili cijepljeni protiv ospica, ali s nedovoljnim brojem doza, pa nisu stekli potreban imunitet. Među oboljelima je i jedno 4-godišnje dijete koje nije bilo cijepljeno, a do sada nije bilo slučajeva u kojima je bolesnike bilo potrebno hospitalizirati nego su svi na kućnoj njezi.

Pretpostavlja se da ih se većina virusom ospica inficirala na jednoj izložbi pasa u Novoj Gorici prije mjesec dana, na kojoj je bilo mnogo posjetitelja iz Italije, gdje su ospice prisutne. No, zabilježeno je i nekoliko slučajeva ospica na pacijentima koji su boravili u Bosni i Hercegovini, gdje je ta bolest također prisutna u većoj mjeri.

Slovenske zdravstvene vlasti ne boje se epidemije ospica širih razmjera, jer je više od 90 posto stanovništva cijepljeno.

No, oni koji će putovati u inozemstvo upozoreni su da provjere jesu li cijepljeni i imaju li imunitet te da se u slučaju da nisu otporni na bolest cijepe, što se posebno odnosi na one koji će odlaziti u BiH. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene