457489
457489
457489
457489
457489

PROVJERILI SMO Koliko se kontrolira hrana koju uvozimo

  • , 17.11.2016., 22:12
  • Autor:
  • komentara

Pojava salmonele u mesu na policama trgovina povukla je pitanje koliko se kontrolira hrana koju uvozimo.

 
 
 
 
Kontrola hrane (Video: Dnevnik Nove TV)
Kontrola hrane (Video: Dnevnik Nove TV)

Iz veterinarske inspekcije uvjeravaju kako se jednako nadzire uvezena i domaća hrana, a odgovorni su svi - od proizvođača do inspekcije.

Dragutin, koji se uzgojem peradi ovime bavi već 17 godina, uzgojio je više od deset milijuna pilića, a salmonele, kaže, nikada nije bilo.

"Kad bi bila salmonela, bi o tome bili obaviješteni od veterinarske inspekcije i objekat bi bio automatski pod strogim nadzorom, a do klanja nema šanse da dođe, a kamoli do trgovine", kaže proizvođač Dragutin Turk

Nad proizvođačima se naime provodi jaka kontrola. Dragutin sumnja da je ista takva i u zemljama Europske unije.

"Recimo neke države na pakiranju napišu da se treba obraditi termički na 60 stupnjeva i onda je to meso ispravno", kaže Turk.

No na području cijele Europske unije isti su standardi i propisi.

"Hrana cirkulira bez pregleda"

"Hrana cirkulira, znači stavlja se na tržište bez nekih posebnih pregleda kad ide iz jedne države članice u drugu državu članicu jer smo jedinstveno tržište s istim pravilima i istim nadzorima", kaže Tatjana Karačić iz Veterinarske inspekcije.

Iz veterinarske inspekcije poručuju kako jednako nadziru domaću i uvezenu hranu. A domaći proizvođači vide problem u tome što uvozimo previše, pa čak i ono što možemo sami proizvesti.

"Posebice kad je u pitanju meso peradi, gdje imamo tradiciju, imamo kapacitete, imamo sve resurse, a uvoze se neke kategorije u neprimjerenim količinama", kaže Branko Bobetić iz gospodarskog udruženja Croatiastočar

O pojavi salmonele raspravljalo se i na Markovu trgu. U Saboru je zbog toga zatražena stanka.

"Da se slučajno ovo dogodilo s mesom iz Hrvatske, naša domaća farma već bi bila zatovrena, a protiv vlasnika bi bila pokrenuta kaznena prijava", kazala je HSS-ovka Ana-Marija Petin.

Ministar: "Postrožit ćemo kontrole"

Ministar poljoprivede Tomislav Tolušić poručuje kako će se kontrola uvezenog mesa dodatno postrožiti.

"Već smo postrožili i već su inspekcije na terenu zadnja dva tjedna koliko sam ja tu, ali to će biti još strože i kvalitetnije i jače kontrole u budućnosti", kaže Tolušić i dodaje kako protiv uvoza nema ništa, ali ta hrana mora biti iste kvalitete kao domaća.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se