Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIČA EMISJE PROVJERENO

Prekršila je cijeli niz pravila i zato dobila otkaz! Mogu li i ostali kojima je vodila slučajeve skrbništva tražiti reviziju svojih slučajeva?

Aktualno Galerija Provjereno: voditeljica nadzora dobila otkaz - 4 Provjereno: voditeljica nadzora dobila otkaz - 4 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: voditeljica nadzora dobila otkaz - 5 Provjereno: voditeljica nadzora dobila otkaz - 5 Foto: DNEVNIK.hr Una Zečević Šeparović, odvjetnica Una Zečević Šeparović, odvjetnica Foto: DNEVNIK.hr Josipa Crnoja Bartolić, načelnica sektora Josipa Crnoja Bartolić, načelnica sektora Foto: DNEVNIK.hr +2 Provjereno: voditeljica nadzora dobila otkaz - 1 Galerija 1/7 >>
Nakon inspekcijskog nadzora Ministarstva socijalne skrbi voditeljica nadzora u postupku dodjele skrbništva u Područnom uredu Rijeka zbog niza utvrđenih nepravilnosti dobila je otkaz.

Voditeljica nadzora u postupku dodjele skrbništva ponašala se neprofesionalno, protivno pravilima struke. Prekršila je cijeli niz pravila i zato je dobila otkaz. Sve to utvrdio je izvanredni inspekcijski nadzor Ministarstva socijalne skrbi, koji je upravo zbog priloga Provjerenog i proveden nad Područnim uredom Rijeka.

Osoba na koju se odnosi ovo rješenje bivša je voditeljica mjere nadzora u postupku dodjele skrbništva. Utvrđeno je kako je već i ranije bilo pritužbi na njezin rad, zahtjeva za njezinim izuzećem, kao i cijelog stručnog tima Područnog ureda Rijeka. No ti su zahtjevi odbijeni. I što sad? Mogu li sada svi korisnici koji su kao voditeljicu mjere nadzora imali istu tu osobu tražiti reviziju svojih slučajeva? Priču donosi reporterka Provjerenog Barbara Majstorović Ivezić.

Priču koja je šokirala javnost Provjereno je objavilo u listopadu. Voditeljica nadzora u postupku dodjele skrbništva odavala je informacije i očito kršila cijeli niz pravila.

Pročitajte i ovo Ilustracija Teške ozljede VIDEO Užas u cirkusu! Akrobat pao s visine od najmanje deset metara: "U početku sam mislila da je to dio predstave"

"Sadržaj naših razgovora u potpunosti je prenosila ocu, čak mu je odavala i lokacije gdje se dijete i ja nalazimo", rekla je jedna žena.

Za to što govori postoje i snimke koje je Provjereno još tada objavilo.

Odmah nakon objave priloga Samostalni sektor za upravni i inspekcijski nadzor u socijalnoj skrbi proveo je izvanredni upravni nadzor nad Područnim uredom Rijeka.

"Nakon pregleda cjelokupne dokumentacije, očitovanja, razgovora sa stručnim radnicima, razgovorom s voditeljem PU, izrečeno je ukupno 14 mjera s rokovima postupanja", poručila je Josipa Crnoja Bartolić, načelnica sektora.

Jedna od mjera provedenog izvanrednog nadzora jest razrješenje Danice Sušanj, voditeljice mjere nadzora, i to upravo zbog snimke telefonskog razgovora iz priloga.

Istog tog oca kojemu je voditeljica otkrivala informacije policijski službenici PU zagrebačke prije nekoliko su dana, u prisustvu djece, uhitili u jednom trgovačkom centru te su ga potom prepratili u zatvor u Zagrebu jer mu je određen istražni zatvor. I nije mu to prvi susret sa zatvorom.

Kako doznaje Provjereno s Općinskog suda, sedam je puta osuđen, i to kaznama zatvora, rada za opće dobro ili pak uvjetnom kaznom. No voditeljica mjere nadzora jasno kaže – ostavio je dobar dojam.

"Kad se tako ozbiljne stvari kao što je to život maloljetne djece i njihov psihofizički razvoj temelje na dojmu koji je netko ostavio, onda je to jako uznemirujuće. Pogotovo što se radi, ja ne znam koje je struke ova konkretna voditeljica nadzora. Ali netko na temelju dojma mora biti psiholog ili valjda psihijatar da bi mogao imati takva stručna znanja da bi na temelju nekakvog dojma mogao ocijeniti nešto o osobi, a ne osobe koje takva stručna znanja zapravo nemaju", objasnila je odvjetnica Una Zečević Šeparović.

Pročitajte i ovo Konferencija HND-a o važnosti transparentnog financiranja medija povodom afere Mreža Traže transparentnost EFJ i HND u aferi Mreža kao glavnog krivca vide Plenkovića: "Mediji ne smiju biti oglasna ploča vlasti"

U ovom konkretnom slučaju utvrđeno je da program mjere nije smio sadržavati određene aktivnosti kao što je posredovanje pri roditeljskoj skrbi.

"Odavanje bilo kakvih osobnih okolnosti drugog roditelja ili prepričavanje što se s drugim roditeljem događalo niti je u skladu s pravilima struke, niti možemo govoriti o profesionalnosti", napomenula je Crnoja Bartolić.

Kako se ovdje radi i o mogućem kaznenim djelima zlouporabe položaja i ovlasti te odavanju službene tajne, ekipu Provjerenog zanimalo je je li slučaj prijavljen Državnom odvjetništvu.

"Mi smo izvanrednim upravnim nadzorom utvrdili da nadležna tijela provode određene radnje i izvide. Rezultate tih izvida mi, nažalost, nemamo", dodala je Crnoja Bartolić.

Odvjetnica Una Zečević Šeparović ističe kako se u praksi često susreće s problemima vezanim uz institut voditelja nadzora.

"Ja vjerujem da je to široka pojava, da ovo nije iznimka. Nema neke edukacije koja bi bila sveobuhvatna, a nema ni kontrole", istaknula je Zečević Šeparović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nagodba obitelji s hotelom Djevojka (19) umrla u hotelskom zamrzivaču, neki su detalji užasno bizarni: "Ne mogu shvatiti..."

Načelnica sektora Josipa Crnoja Bartolić potvrdila je kako je već ranije bilo pritužbi na rad voditeljice mjera, ali i zahtjeva za njezinim izuzećem, kao i cijelog stručnog tima PU Rijeka koji je radio na određenom slučaju.

"Jednom je predmetu tijekom 2021. godine proveden izvanredni upravi nadzor na traženje majke. U tom nadzoru mi jesmo tada utvrdili da je bilo pritužbi na rad voditeljice mjere, da je bilo pritužbi na rad stručnog tima, da su se tražila izuzeća", ispričala je Crnoja Bartolić.

No Centar je, kao što to biva i u većini slučajeva, utvrdio da nema osnova za izuzeće.

Ekipa Provjerenog razgovarala je s majkom koja je upozoravala na nepravilnosti

"Vidjela sam iz njezina ponašanja da apsolutno pogoduje ocu, da se ponaša neprofesionalno i da ne provodi mjeru onako kako je zamišljena, nego da joj je cilj u biti mene kao roditelja u potpunosti diskreditirati. Znači da se bavi spletkarenjem, dojavljivanjem, manipuliranjem", izjavila je majka.

Više pogledajte u priloženom videozapisu.

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene