Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi ministar policije

Protiv Josipa Boljkovca podignuta optužnica za ratni zločin iz 1945.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačko je Županijsko državno odvjetništvo protiv prvog hrvatskog ministra unutarnjih poslova podiglo optužnicu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1945. godine.

Protiv Josipa Boljkovca (93), prvog ministra unutarnjih poslova u neovisnoj Hrvatskoj, zagrebačko je Županijsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, koji je opisan člankom 120. Osnovnog krivičnog zakona.

Pročitajte i ovo Obnova u Karlovcu - 4 Brojne štete FOTO Pogledajte kako izgleda Karlovac, građani očajni zbog radova: "Došlo je do nevjerojatnih oštećenja u staroj zaštićenoj povijesnoj jezgri" Ivica Todorić mora naći novog vještaka Državno odvjetništvo dobilo rok u kojem mora dopuniti optužnicu u slučaju Agrokor

DORH u priopćenju ne navodi Boljkovčev identitet, već samo godinu rođenja.

>> Ponovo otvorena istraga protiv Josipa Boljkovca

Navodi da ga se tereti da je od 7. svibnja 1945. do sredine lipnja 1945. godine u Dugoj Resi 'protivno propisima međunarodnog ratnog prava i načelima međunarodnog prava koja proizlaze iz običaja ustanovljenih među civiliziranim narodima, iz zakona čovječnosti i zahtjeva javne savjesti koje propisuje Haška konvencija (IV) o zakonima i običajima rata iz 1907. godine i protivno članku 46. Pravilnika o zakonima i običajima rata na kopnu koji je sastavni dio Konvencije, kao šef povjerenstva Odjeljenja zaštite naroda (OZN-a) za Grad i Kotar Karlovac, pod optužbama da su surađivali s ustaškim vlastima zapovijedio uhićenje i dovođenje većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta u zatvor u podrumu zgrade Povjerenstva OZN-e za Grad i Kotar Karlovac'.

DORH nadalje navodi da su 'uhićene osobe (šest poznatih i četrnaest za sada nepoznatih osoba) tijekom više dana ispitivane i potom po njegovoj zapovijedi, od podređene mu 3. čete 1. hrvatske brigade KNOJ-a, u više navrata odvođene, usmrćene i zakopane na predjelu Vidanka Curak'.

Jedan se muškarac, prema priopćenju DORH-a, usprotivio odvođenju te je usmrćen hicima iz vatrenog oružja kod željezničke pruge u Dugoj Resi.

Nobilo: Još nisam vidio optužnicu, ali u dokaznom postupku nisam vidio nijedan dokaz koji bi Boljkovca teretio

Boljkovčev branitelj Anto Nobilo rekao je da će svoj stav u odnosu na optužbe moći zauzeti tek kad dobije optužnicu. 'Nisam vidio optužnici pa ne znam na temelju kojih dokaza ga se tereti', kazao je Nobilo.

Dodao je da u dokaznom postupku nije vidio ni jedan dokaz koji bi teretio njegova branjenika. No, ostavio je mogućnost da je u međuvremenu pronađen neki dokaz koji on još nije vidio. 'Kad dobijem optužnicu moći ću zauzeti svoj stav', rekao je.

Boljkovac krajem 2011. bio u pritvoru

Boljkovac je početkom studenoga 2011. godine bio uhićen i pritvoren, a protiv njega je zagrebački Županijski sud pokrenuo istragu. Zbog poodmakle dobi i zdravstvenog stanja većinu je vremena umjesto u zatvoru u Remetincu proveo u zatvorskoj bolnici.

No, nepunih mjesec dana kasnije Ustavni sud je ukinuo odluke zagrebačkog Županijskog suda, ustvrdivši da se postupak protiv njega trebao voditi po novome, a ne starome Zakonu o kaznenom postupku, to jest da je istragu trebalo voditi Državno odvjetništvo, a ne istražni sudac. DORH je istragu i pokrenuo, ali nije tražio njegovo pritvaranje. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene