Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ni zima ih nije spriječila

Prosvjedovale stotine građana: 'Ivo, tvoju glazbu ne bi skidali'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protivnici ACTA-e prosvjedovali su poslijepodne u Zagrebu, Rijeci i Osijeku protiv tog međunarodnog sporazuma o zaštiti autorskih prava, za kojeg tvrde da će ograničiti slobodu korištenja interneta i povećati mogućnost kontrole građana.

U Zagrebu se ispred Ministarstva vanjskih i europskih poslova okupilo 200-tinjak, većinom mlađih aktivista, dio njih s maskama Anonymousa i istaknutim transparentima 'Stop ACTA' i 'Stop cenzuri interneta' te 'Ivo, tvoju glazbu ne bi skidali', posvećen predsjedniku Josipoviću koji smatra da se piratstvo mora onemogućiti.

Pročitajte i ovo Na parkiralištu Doma zdravlja u Šestinama automobil naletio na pješakinju Jeste li što vidjeli? Policija moli svjedoke za pomoć: Automobil naletio na pješakinju u Šestinama Ivica Puljak, Marko Filipović, Tomislav Tomašević, Ivan Radić Inicijativa za budućnost Četiri grada, četiri političke opcije, jedan problem, zajedničko rješenje: ''Moramo graditi stanove za javni najam''

Jedan od aktivista s maskom Anonymousa rekao je novinarima da bi se prihvaćanjem ACTA-e ugrozila sloboda na posljednjem slobodnom komunikacijskom kanalu - internetu. Smatra da je posrijedi nadzor sadržaja i korisnika, a ne zaštita autorskih prava.

Hrvatska vlada nedavno je najavila javnu raspravu o tom ugovoru, a zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović izjavio je novinarima koji su pratili prosvjed da taj prijedlog nije na dnevnom redu Vlade i da će se o tome provesti javna rasprava. Izrazio je spremnost za razgovor sa zainteresiranim predstavnicima protivnika ACTA-e.

Prosvjednici su najavili da će formirati radnu skupinu koja će razgovarati s predstavnicima hrvatskih vlasti.

Aktivisti su, uz zvukove bubnjeva, prosvjed po snježnom i hladnom vremenu nastavili šetnjom po gradu, a kratko su se zaustavili pred Ministarstvom kulture koje je nadležno za taj ugovor.

U Rijeci se po hladnoći i buri okupilo stotinjak prosvjednika s transparentima i karakterističnim maskama Guya Fawkesa, a prosvjed je prošao mirno.

Na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića u prosvjedu je sudjelovalo 200-tinjak uglavnom mladih aktivista. Jedan od njih pozvao je predsjednika Republike Ivu Josipovića da 'pažljivo' pročita tekst sporazuma, jer drži da nije ni malo bezopasan. Kontrola svih i svega 'za nas mlade ali i sve ostale koji se zalažu za istinsku demokraciju i slobodu privatnosti je nedopustiva, a ACTA ide upravo tim putem', istaknuo je taj aktivist.

Najavili su nastavak prosvjeda protiv ACTA-e.

Kritičari tvrde da taj kontroverzni, u tajnosti pripremljen dokument prijeti slobodi govora na internetu te omogućuje da se od telekomunikacijskih operatera traži da nadziru korisnike i uvode 'disciplinu' na internetu.

Za danas su planirana okupljanja protiv ACTA-e širom Europe, gdje se i prošlih dana prosvjedovalo u više zemalja, pri čemu su hakerske skupine Anonymousa blokirali stranice vlada i banaka.

U Hrvatskoj su protivnici ACTA-e danas ponovno napali stranicu Ureda predsjednika, koji smatra da je potrebno štititi intelektualno vlasništvo i onemogućiti piratstvo.

ACTA-u su uz SAD, Australiju, Kanadu i Japan potpisale i članice Europske unije u kojoj bi zbog protivljenja javnosti proces ratifikacije mogao potrajati, osobito u središnjoj i istočnoj Europi gdje su neke zemlje obustavile ratifikaciju. Europska komisija tvrdi da taj sporazum neće ograničiti slobodu interneta, navodeći da je sloboda govora temeljna europska vrijednost. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene