Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljni radnici

Željezničari prosvjeduju ispred Uprave HŽ-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim restrukturiranja radnici traže i modernizaciju HŽ Carga te da se osigura redovita isplata plaća.

Sindikat hrvatskih željezničara danas otpočeo je u četvrtak javni prosvjed radi izostanka socijalnog dijaloga o pitanju prodaje društva Pružne građevine, kao i radi nezadovoljstva stanjem u društvima HŽ-a, naročito u HŽ Cargu, HŽ Putničkom prijevozu i kćerinskom društvu HŽ Carga održavanju vagona.

Pročitajte i ovo Interventna okružila protuprosvjednike - 7 Zadržali prosvjednice Policija se oglasila o incidentu na prosvjedu protiv Hoda za život: "Pokušali su ući među sudionike okupljanja..." Prosvjed vozača ZET-a na Črnomercu - 7 Prosvjeduju Evo koliku plaću imaju vozači tramvaja: "To je za takve uvjete premalo jer ti ljudi proživljavaju svašta"

Članovi Sindikata okupili su se na zagrebačkom Glavnom kolodvoru nakon čega je prosvjedna kolona došla pred zgradu Direkcije HŽ-a u Mihanovićevoj ulici prije nego što će krenuzi prema Trgu sv. Marka.

FOTO 'Ovo je posljednji put da ste digli ruku na branitelje'

U Mihanovićevoj su predsjedniku uprave HŽ infrastrukture Darku Peričiću uručili pet zahtjeva koje će također dostaviti Vladi.

Predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač Hini je rekao da sindikati od Vlade traže da u razdoblju trajanja intenzivne obnove pruga odustane od prodaje Pružnih građevina, koje su u ovom trenutku jedna od najprofitabilnijih kompanija u Hrvatskoj, kako bi dobit koji ostvaruje tvrtka ostao u Hrvatskoj i kako bi se zadržala visoka razina kvalitete održavanja pruga i stabilnih postrojenja, po prihvatljivoj cijeni.

Forgač je rekao da od Vlade traže i "povlačenje nestručno izrađenih pravilnika o organizaciji HŽ Putničkog prijevoza i prijedloga Pravilnika o radu, čija primjena će dovesti do daljnjeg pada prihoda od prijevoza putnika".

Istaknuo je da traže i da se, osim restrukturiranja, pronađe način za modernizaciju HŽ Carga te da se kroz razdoblje restrukturiranja osigura redovita isplata plaća radnika. Nakon što je propušteno proteklo razdoblje, smatraju da se HŽ Cargo i Održavnje vagona mogu spasiti samo ako država kao vlasnik osigura sredstva za restrukturiranje.

"Tražimo da se društvo Održavanje vagona odmah preustroji prema jednom od ponuđenih modela, kako bi moglo zadovoljavati potrebe prijevoznika i osigurati redovitu isplatu plaće. Tražimo da se društva Željeznička tiskara i Čišćenje i njega putničkih vagona, prije raspisivanja natječaja, pripreme za prodaju. Željeznička tiskara prije prodaje mora uknjižiti pogon na Pešćenici te ishoditi uporabnu dozvolu", iskanuo je Forgač.

Rekao je da će se njihovi predstavnici i dalje odazvati na svaki razgovor o tim navedenim zahtjevima i problemima, ali ako kvalitetni socijalni dijalog i dalje izostane, spremni su nastaviti borbu za temeljna prava radnika svim zakonitim sredstvima, uključujući obustavu rada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene