Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mirni prosvjed

FOTO 'Ovo je posljednji put da ste digli ruku na branitelje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojni invalidi su upozorili na ugrožavanje svojih prava.

Ratni vojni invalidi mirno su prosvjedovali na Markovu trgu i upozorili na ugrožavanje svojih egzistecijalnih prava te ignoriranje i neuvažavanje mišljenja i prijedloga hrvatskih ratnih vojnih invalida od strane Ministarstva branitelja i Vlade.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Dimna bomba na Markovu trgu Nije ju omelo Za vrijeme govora Katarine Peović na Markovu trgu aktivirana dimna bomba

Poručili su da se branitelje prestane ponižavati i da, kako su rekli 'prestanu biti na tapeti onih koji Hrvatsku nikad nisu ni voljeli'.

"Dosta omalovažavanja hrvatskih branitelja", "Povlašteni???? Objasnite nam", "Jednu saborsku za tri invalidske", "Oderite nam i kožu s leđa i sašijte opanke" i "Ministre Matiću, sramiš li nas se, Zoki, jesmo li i mi šovinisti" neki su od njih.

Na Markovom trgu jake su mjere osiguranja, puno jače nego inače na prosvjedima. Prvi je put ograđen i prolaz do Sabora, što se inače na prosvjedima ne radi. Branitelji su zapjevali "Oj hrvatska mati".

Predsjednik Hvidre i organizator ovog prosvjeda Josip Đakić poručio je vladajućima da povuku prijedlog izmjene i dopuna Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, jer on nije u interesu hrvatskih branitelja, krpanja proračuna i izvlačenja iz krize. Rekao je da ovaj zakon direktno dira 57 tisuća hrvatskih ratnih vojnih invalida i 160 tisuća branitelja te da će sa smanjenjem njihovih mirovina za 10 posto država dobiti 303 milijuna kuna.

To je dovoljno za plaće vladajućih. Neka se oni odreknu svojih plaća, a nas puste na miru jer mislim da branitelji nisu zaslužili ovakav način. Krvlju su stekli ove mirovine - rekao je Đakić.

 Vlado, srami se zbog svog nerada i neznanja. Idete otkud ste došli jer vi za Hrvatsku nikad niste živjeli niti se borili za nju. Ovo vam je posljednji put da ste digli ruku na hrvatske branitelje - rekao je Đakić te najavio da će, ako ne uspiju pravnim putem, ovaj zakon zaustaviti građanskim neposluhom i blokadom prometnica po Hrvatskoj. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene