Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjene zakona

Vlada je proširila pravo na dječji doplatak, povećava se i iznos za osobe s invaliditetom

Aktualno Galerija Rastu naknade - 1 Rastu naknade - 1 Foto: DNEVNIK.hr Rastu naknade - 3 Rastu naknade - 3 Foto: DNEVNIK.hr Rastu naknade - 4 Rastu naknade - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images +0 Rastu naknade - 2 Galerija 1/5 >>
Vlada je proširila pravo na dječji doplatak. Naknade rastu i do 62 eura. Povećava se i iznos za osobe s invaliditetom. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

Ana je majka četvero djece i ove godine će konačno imati dječji doplatak! Za srednjoškolca, osnovnoškolca, djevojčicu od 4 godina i dječaka od 9 mjeseci primat će 238 eura na mjesec!

"Pola toga odlazi na njihove izvannastavne aktivnosti, na sport, gimnastiku...treba ih obući, kupiti stvari za nogomet", rekla je Ana Horvat, majka četvero djece.

Bit će lakše uz Vladine izmjene. Od ožujka cenzus za dječji doplatak više neće biti 309 eura - penje se na 618. Umjesto dosadašnjih 247 tisuća, sada će dječji doplatak primati više od 511 tisuća djece.

"Idemo sa ovim izmjenama prema većem broju djece i na taj način želimo omogućiti što kvalitetniji život", rekla je Željka Josić, državna tajnica Ureda za demografiju.

I to je korak naprijed, ali nije dovoljno za demografski oporavak, slažu se i demografi. Stjepan Šterc smatra da bi dječji doplatak trebao pokriti egzistencijalnu svakodnevicu.

"Kolika je potreba po članu obitelji da bi se mogao dočekati sutrašnji dan i po tome dići dječji doplatak, on bi trebao biti između 300 i 500 eura po djetetu!", rekao je Stjepan Šterc, demograf.

Pročitajte i ovo Geert Wilders, novi premijer Nizozemske Neka nova država? Nizozemski Donald Trump neće tako lako formirati Vladu, na koje kompromise će morati pristati?

"Da sad ne bi bilo kome sam rodila djecu, rodila sam prvenstveno sebi i imat četvero djece je veliko bogatstvo, ali financijski oni dosta toga iziskuju", rekla je Ana Horvat, majka četvero djece.

Pa iako o dječjem doplatku ne ovise, smatra da bismo se mogli ugledati na neke druge zemlje. Nisu to jedine izmjene - uvodi se i inkluzivni dodatak.

"Riječ je o naknadi odnosno inkluzivnom dodatku koji mora omogućiti lakšu i kvalitetniju inkluziju osoba s invaliditetom u svakodnevni život", rekao je ministar rada i socijalne skrbi Marin Piletić.

Obuhvatit će postojeće četiri naknade - iznos će biti nešto veći, a 147. 000 primatelja neće morati prolaziti posebno vještačenje za svaku.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene