Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kome uzeti?

Proračunska rupa raste: Vlada ubrzo mora početi rezati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ovom trenutku uz recesiju - država praktički nema više novca za otplaćivanje kamata za kredite.

Vlada troši ono što nema, a nastavi li ovako, proračunska će rupa biti sve veća. Tvrdi da je 90 posto proračuna zadano, no zadani su samo krediti koje moramo vratiti, sve ostalo je Vlada davala kroz godine i desetljeća pa može i uzeti.

Pročitajte i ovo Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 3 Mogućnosti i bojazni Vlada posegnula u džepove budućih umirovljenika, preusmjerili bi milijardu eura: "Veliki je rizik za korupciju" Ilustracija Vlada odriješila kesu Predstavljen proračun za iduću godinu: Dnevnik Nove TV provjerio tko su najveći gubitnici i dobitnici

>> Kosor žali što se sindikati nisu odrekli nekih prava

Činjenica je da od 100 kuna u proračunu svaki ministar financija 91 kuna ima zadano. Za mirovine se izdvaja 35 milijardi kuna, za plaće 34 milijardi kuna, za zdravstvo 27 milijardi kuna i za poljoprivredne poticaje 5 milijardi kuna. To je ukupno 101 milijarda kuna i to je ono što svaki ministar financija, radi li ili ne radi, mora osigurati.

Kako uzeti i kome? Problem je što je sve došlo na naplatu; život na kredit, kupovanje socijalnog mira i premijerka nije u pravu kad kaže 'morate reći kome uzeti'. Ona je na vlasti i ona će morati uzimati kao što svaka vlast kada daje mora uzimati.

A svakako ima problema. Pogledajmo samo mirovine gdje svake godine nedostaje 17 milijardi kuna, 180 tisuća umirovljenika je dobilo na poseban način mirovine a samo 12 % umirovljenika ima puni staž. Kod plaća nema još dogovora oko regresa a u pitanju je nekih 600 milijuna kuna. Imamo višak zaposlenih i višak državnih agencija. U šest godina plaće su se povećale za 7 milijardi kuna a moramo biti iskreni da ekonomija nije bašpro tako rasla.

Zdravstvo je prilično veliki problem i činjenica je da si nećemo priznati da imamo čak 66 bolnica i nisam siguran da nam ih toliko treba. U ovom trenu bolnice su dužne 2 milijarde kuna i sasvim je sigurno da ćemo uskoro na stolu morati vidjeti ukidanje nekih zdravstvenih usluga jer još uvijek imamo neke usluge iz socijalizma.

Kod poljoprivrede poticaji će biti nužni samo farmerima a ne onima koji imaju male zemljoposjede. Tu je najveći problem koalicijski partner HSS koji traži da ostanu stečena prava.

To su problemi i izazovi Vlade Jadranke Kosor ali ubrzo će se morati rezati, nema druge.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene