Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vrijeme je za hrabre'

Kosor žali što se sindikati nisu odrekli nekih prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je danas kako je zaštita najosjetljivijih skupina, u kojoj su umirovljenici, pogotovo oni s niskim mirovinama, jedan od prioriteta u izradi rebalansa, a sve drugo je manje-više otvoreno.

To je polazno stajalište kod izrade rebalansa državnog proračuna, izjavila je premijerka nakon svečane sjednice Gradskog vijeća u kazalištu Virovitica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna demantirao oporbu Ministar Marić u Saboru: "Ne smanjuju se sredstva za obnovu, povećavaju se" Slika nije dostupna 'Aktivna' oporba SDP neće predložiti niti jedan amandman na rebalans proračuna

>> 'Kosor su vrijeđali u stranci godinama, pa misli da ona može sad druge'

Najvažnije je kod ovog rebalansa da će on biti polazna osnovica za izradu proračuna za 2011. godinu i da će se puni i pravi efekti rebalansa i odluka koje će se donositi uz rebalans - izmjena određenih zakona i uspješnost provedbe određenih mjera gospodarskog oporavka, morati vidjeti u proračunu za 2011., kazala je.

Dodala je kako će se uz proračun po prvi puta u povijesti Hrvatske donijeti i zakon o fiskalnoj odgovornosti koji će obvezati ovu i svaku sljedeću vladu RH na drugačije i racionalnije ponašanje.

Građani, članovi sindikata i zaposleni u državnoj upravi i javnim službama svijesni su da tamo, gdje je vlada poslodavac, razgovaramo i da ne bi bilo dobro da u budućnosti razgovaramo o tome hoće li biti plaća ili ne, rekla je odgovarajući na upit boji li se jeseni i najavljenih prosvjeda. Dodala je kako na žalost sindikati nisu pristali odreći se nekih prava kao što su regres, božićnica i dar za djecu

Na pitanje novinara o smanjenju plaća za deset posto premijerka je rekla kako su to razmatranja o tome što bi sve moglo ući u ovaj rebalans. Treba poznavati strukturu proračuna i znati da na plaće odlazi nešto više od 32 milijarde kuna i na mirovine oko 34 do 35 milijardi kuna, a od toga se samo 20 milijardi ubere iz doprinosa, kazala je. Tu su još rodiljne naknade, doplatak za djecu oko četiri milijarde kuna, socijalna davanja i dr. 'Ono što je zadano, što sam nabrojala, je više od 80 posto proračuna', rekla je.

'Vrijeme je za hrabre'

Upitana o saznanjima o izručenju Branimira Glavaša premijerka je kazala kako očekuje da će se sve odvijati u skladu s hrvatskim zakonima i propisima te da je sve u rukama pravosuđa.

U povodu današnjih ponovnih kritika predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da Vlada kasni s donošenjem rebalansa, premijerka je rekla kako ne se može svaki dan baviti komentarima SDP-a jer ima previše posla, ali može reći da se program gospodarskog oporavka mora provesti i da je rebalans na vrijeme.

Dapače, dodala je, SDP ga je najprije kritizirao, a kasnije su rekli da je zapravo prepisan od njih. Poručila je SDP-u da se odluče ili je rebalans dobar ili nije dobar. Ako je dobar, onda to glasno trebaju reći i trebaju ga bez straha i poduprijeti. 'Vrijeme je za hrabre', kazala je Jadranka Kosor zaključila je predsjednica Vlade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene