Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Dnevnika Nove TV

Tko će proći najbolje, a tko najgore prema modelu Proračuna za 2016.?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Idući tjedan Banski dvori donose proračun za 2016., koji bi trebao pokazati kakvu će politiku Vlada voditi u ovoj godini. Donosimo pregled dobitnika i gubitnika prema predstavljenoj ideji proračuna.

Ministri zajednički moraju srezati 2,5 milijardi kuna, a Ministarstvo financija izradilo je smjernice, odnosno okvire potrošnje po pojedinim ministarstvima. Dnevnik Nove TV analizira tko su najveći gubitnici, odnosno dobitnici proračuna.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti"

U svakom slučaju, više je ministarstava kojima će budžeti biti manji.

Najveći gubitnik ovog proračuna je Ministarstvo obrane. Ove godine smjernice im predviđaju 3 milijarde i 800 milijuna kuna, što je 269 milijuna kuna manje nego lani.

Sljedeće je Ministarstvo poljoprivrede koje ostaje bez 248 milijuna, a iz državne blagajne će dobiti ukupno 2 milijarde i 300 milijuna kuna.

Ministarstvo financija ostaje bez 239 milijuna, dakle dobit će 19 i pol milijardi kuna iz proračuna, a ljestvicu pet najvećih gubitaša zatvaraju Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Ministarstvo obrazovanja dobit će 11 i pol milijardi, odnosno 237 milijuna manje nego prošle godine, a Ministarstvo socijalne politike 4 milijarde i 200 milijuna kuna, što je 224 milijuna kuna manje.

Od ostalih ministarstava spomenimo i Ministarstvo branitelja kojima je predviđeno 56 milijuna kuna manje, odnosno, dobit će 859 milijuna kuna.

To su gubitnici, ali ima i dobitnika. Riječ je o samo dva ministarstva. Ministarstvo gospodarstva dobit će 253 milijuna kuna više nego prošle godine, te im se tako budžet penje na milijardu i 300 milijuna kuna.

Više će biti i za Ministarstvo uprave, koje dobiva 35 milijuna kuna, te im proračun raste na 348 milijuna kuna. Dodajmo ovome da je Vlada povisila proračun i sebi, te će ove godine na raspolaganju imati 20 milijuna kuna više, odnosno, 187 milijuna.

Evo kako izgleda statistika.

MANJE NOVCA DOBIVAJU:

1. MIN OBRANE - 3,8 mlrd. kn - 269 MILIJUNA MANJE

2. MIN POLJOPRIVREDE - 2,3 mlrd. kn - 248 MILIJUNA MANJE

3. MIN FINANCIJA - 19,5 mlrd. kn - 239 MILIJUNA MANJE

4. MIN OBRAZOVANJA - 11,5 mlrd. kn - 237 MILIJUNA MANJE

5. MIN SOCIJALE - 4,2 mlrd. kn - 224 MILIJUNA MANJE

6. MIN BRANITELJA - 859 mil. kn - 56 MILIJUNA MANJE

VIŠE NOVCA DOBIVAJU:

1. MIN GOSPODARSTVA - 1,3 mlrd. kn - 253 MILIJUNA VIŠE

2. MIN UPRAVE - 348 mil. kn - 35 MILIJUNA VIŠE

3. VLADA RH - 187 mil. kn - 20 MILIJUNA VIŠE

Evo što su o proračunskim uštedama kažu njihovi korisnici te ministar fondova Europske unije, Tomislav Tolušić.

Ministra još uvijek nemaju, ali znaju da im je Vlada u ovoj godini namijenila 56 milijuna kuna manje kroz proračun Ministarstva branitelja. Marko Radoš iz Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida 1. skupine, smatra da im Vlada ni na koji način ne smije uskraćivati sredstva.

Branitelji nezadovoljni

"Protiv svakog smanjenja smo proračuna ministarstva branitelja. Mi čak smatramo da ga treba povećati. Imamo projekata koji bi bili upitni u slučaju smanjenja proračuna, u planu je bilo i sistematski pregledi za branitelje, izrada studije o pobolu hrvatskih branitelja i neki drugi projekti koji bi došli u pitanje ako bi se smanjio proračun ministarstva branitelja", kaže Radoš.

Osim branitelja, zabrinuti su i poljoprivrednici. Nakon sektora obrane, poljoprivreda je najveći gubitnik proračuna za 2016u godinu. Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Matija Brlošić, boji se da će zbog manjeg proračuna nedostajati novca za isplatu poticaja.

"Ne možemo biti zadovoljni s takvim prijedlogom proračuna, pogotovo zbog ruskog embarga kad cijene padaju dole, jučer je mlijeko palo, svinje se ne mogu prodati, i ta puna omotnica itekako je bitna za nas poljoprivrednike. ako se nama uzme tih 230 milijuna kuna, poljoprivrednik u hrvatskoj ne može bit konkurentan poljoprivredniku u Sloveniji, Mađarskoj, Austriji", kaže Brlošić.

Socijali manje, ali prava ostaju ista

Manje novca kroz proračun dobit će i Ministarstvo socijalne politike i mladih. Ipak, ministrica Bernardica Juretić potvrdila nam je da se socijalna prava neće smanjivati, a ministarstvo će nastaviti s vaučerima za struju za one najsiromašnije. Kako god, iz Bloka umirovljenici zajedno, jedne od stranaka Domoljubne koalicije, upozoravaju da se na onima koji imaju najmanje nikako ne smije štedjeti.

"Nama je apsolutno jasno da krizna situacija jeste, da je država u teškoj ekonomskoj i socijalnoj poziciji, međutim, postoji puno stavki na kojima se može uštedjeti, a da to ne ide nauštrb mirovina i socijalnih prava", kaže Milivoj Šipka iz spomenutog Bloka Umirovljenika Zajedno.

Sve karte u fondove EU

Plan Vlade je uštedjeti, ali i okrenuti se izvorima novca iz Europskih fondova. Ministar Tolušić prvenstveno na to poziva poljoprivrednike. "Zašto trošiti novce nacionalne ako ih možemo povlačiti iz fondova EU. Naši poljoprivrednici također moraju znati da su novci iz eu fondova njima na raspolaganju i da ih moraju povlačiti. Prema tome, ne mogu ni oni reći, nećemo povlačiti novce iz eu fondova, lakše nam ih je povlačiti iz nacionalnih sredstava. To više neće biti moguće, postoje razvojne agencije u svakoj županiji", smatra ministar Tolušić.

Završno brušenje proračun će prolaziti do četvrtka, kada će konačna verzija biti predstavljena na sjednici Vlade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene