Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Marić otvoreno

'Slali smo u Poreznu neke papire i iskreno da vam kažem ni sam ne znam što masu tih papira znači'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravko Marić, ministar financija, itekako je svjestan nedostataka hrvatskog poreznog sustava.

Ministar financija Zdravko Marić obratio se sudionicima znanstvenog skupa Hrvatske narodne banke (HNB) o fiskalnoj i monetarnoj politici.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković ULAZAK U EUROZONU Plenković pozvao građane da polože gotovinu u banke: ''Kada za godinu dana budemo išli u dućan, plaćat ćemo eurima'' Slika nije dostupna "Uz male oscilacije" Guverner Vujčić otkrio po kojem ćemo tečaju vjerojatno mijenjati kune za euro kad uđemo u eurozonu

'Postavili smo okvir za proračun kojeg se držimo, i da, rekao sam ministrima da ću promijeniti broj i da im se neću javljati. Proračunski deficit moramo svesti u održive okvire, ali to nam je i dalje problem, deficit nas koči u puno toga', kazao je ministar Marić.

Ponovio je kako ove godine neće biti novih poreza niti izmjena poreznog sustava.

'Dosta smo toga mijenjali, učinili smo sustav prekompleksnim kroz godine. Porezna uprava je nešto s čime se moramo pozabaviti. Porezni sustav nije bitan toliko radi punjenja proračuna koliko za gospodarstvo u cijelosti. Ovaj komplicirani sustav težak je za poduzetnike i gospodarstvo. Kad sam preuzeo vlast, slali smo u Poreznu upravu neke papire i iskreno da vam kažem ni sam ne znam što masu tih papira znači', priznao je ministar.

Dodao je kako je Vlada svjesna strukturnih nedostataka s kojima se gospodarstvo suočava.

'Puno se govori o rezovima, ali ja bih koristio termin strukturne reforme. Ima raznih primjera neracionalnog trošenja proračunskog novca. Javna administracija ne može biti sama sebi svrha. Trenutno imate situaciju da je svaki 4. zaposleni u Hrvatskoj zaposlen u javnoj administraciji', poručio je ministar Marić.

Kazao je i da su Vladi osnovni ciljevi, uz fiskalnu konsolidaciju, gospodarski rast i zapošljavanje. Proračun će predstaviti Vladi 10. ožujka, a onda, rekao je Marić, očekuje živu raspravu u Saboru.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene