Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svečana primopredaja

General Drago Lovrić predao dužnost načelnika Glavnog stožera OSRH Mirku Šundovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu je obavljena primopredaja dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske između generala zbora Drage Lovrića i general pukovnika Mirka Šundova.

Svečanoj primopredaji nazočila je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner, ministar obrane Josip Buljević i drugi dužnosnici MORH-a i predstavnici OS RH).

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Donjem Dragonošcu - 4 Izvan službe Tragedija u predgrađu Zagreba: Poginuo pripadnik Počasno-zaštitne bojne, oglasio se MORH Slika nije dostupna Budući planovi MORH-a Tko vrijedi - leti: Ministar Krstičević ne odustaje od borbenih aviona, kaže da su važni za gospodarski razvoj

Prije primopredaje general Lovrić izvršio je smotru i pregled Počasno-zaštitne bojne.

Predsjednica Grabar Kitarović je prilikom obraćanja poručila da je general Lovrić dao velik doprinos u stvaranju i razvoju oruužanih snaga te da je Hrvatska razvila samostalne sposobnosti.

Predsjednica je posebno naglasila osuvremenjavanje borbenih snaga te integraciju Vojnog učilišta u Sveučilište. Istaknula je kako su hrvatske oružane snage dokazale svoju spremnost i na međunarodnom planu (u sklopu misije NATO-a u Afganistanu) te da su dodatno ojačale sposobnosti u pomoći civilnom društvu.

Poručila je kako generala Šundova na mjestu načelnika Glavnog stožera OSRH čekaju novi izazovi i složene zadaće, od osuvremenjivanja vojske, do globalnih sigurnosnih prijetnji. Naglasila je da se mora usredotočiti na čovjeka, vojnika i vojnikinju te im poboljšati kakvoću života.

General Mirko Šundov je poručio da će vojsku nastaviti razvijati kao važan element te dodao da je potrebna modernizacija i opremanje. Istaknuo je i potrebu ulaganja u razvoj znanja, sposobnosti i vještina te poboljšanje uvjeta na svim razinama, osobiti vojnika.

Poručio je da su visoke moralne osobine, školovanje i spremnost, jamac sigurne budućnosti.

Svojem prethodniku, generalu Lovriću, zahvalio je na trudu i zalaganju te mu poželio svako dobro u daljnjoj karijeri.

General Drago Lovrić je na kraju svima zahvalio na dolasku na svečanost primopredaje te naglasio da je to prvi put da se tako svečano obavlja primopredajaprvog vojnika u Republici Hrvatskoj.

Ponovio je i riječi pokojnog prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana - "Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što". Rekao je i da nema tog izazova, prepreke i protivnika koji hrvatski vojnik nije spreman susresti i pobijediti. Za oružane snage rekao je da su ponos Hrvatske te da se hrvatska vojska najbrže integrirala u NATO.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene