Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Hrvatska ponovno mijenja Ustav

Promjena Ustava onemogućit će glasovanje dijaspori?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsku uskoro očekuju ustavne promjene, 4 u gotovo dva desetljeća postojanja ustava. Najveći dio tih ustavnih promjena Hrvatska mora učiniti zbog EU i već sljedeći tjedan počinje s radom ustavna komisija.

Vladimir Šeksi i SDP-ov zakonodavac Josip Leko jedan bez drugog neće moći izmijeniti ustav. EU od Hrvatske za ulazak traži uvođenje obveze srednje škole, neovisnije uloge središnje banke te revizije, ali i uvođenje europskog uhidbenog naloga.

Pročitajte i ovo Ustavni sud Njemačke Primjer Njemačke Ustavni sud odlučio: Ekstremno desna stranka Domovina ostaje bez državne potpore Slika nije dostupna Komplicirano pitanje Još jedan referendum kuca na vrata, no hoće li ga građani shvatiti?

Ustav je moguće promijeniti samo uz veliki dogovor HDZ-a i SDP-a. SDP poručuje da nikakove trgovine neće biti, ali navodi da ako se uvodi europska praksa da prebivalište bude uvjet za izbore, to mora vrijediti i u Hrvatskoj.

HDZ će teško pristati na to jer ipak dijaspora je njima zlatni rudnik glasova. Šeks bi se radije pozabavio izmjenom uloge Ustavnog suda. No, kada izvede ove promjene bit će to njegov posljedni veliki zakonodavni posao. Svoju liku u Saboru ima, a hoći li biti mjesta i za bistu? To će odlučiti neke druge generacije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene