Obavijesti Video Pretražite Navigacija
4 bitna cilja

MOŽE I DRUGAČIJE Ministar Horvat: Imamo rješenje za najveću rak ranu hrvatskog poduzetništva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Iako često slušamo o njihovim problemima i neslaganju s lokalnom samoupravom, poduzetnici i grad Zabok pokazali su da može biti potpuno drugačije. Ako odluče pokrenuti posao, grad poduzetnicima u prvoj godini oprašta komunalnu naknadu, što im štedi oko 400 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Raskol u Mostu - 4 analiza raskola Kako se slomio Most? "Nije kriva samo lista, problemi se vuku iz kampanje" Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Na današnji dan rodio se znameniti hrvatski znanstvenik: Objavio je jedno od prvih hrvatskih djela o seizmologiji

Gost Dnevnika Nove TV, koji je govorio i o ovoj temi, bio je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Ministre, ovakvih primjera, poput Zaboka, ima, ali su u manjini. Mnogi poduzetnici kažu da je teško u Hrvatskoj poslovati. Je li ministarstvo svjesno njihovih problema?

Ministarstvo je u ovom trenutku svjesno o jako puno tih problema. Ja sam prije nekoliko dana obišao proizvodni pogod gospodina Pleška. U jednom vrlo iscrpnom razgovoru s njim i njegovim bratom identificirali smo nekoliko problema koji njega muče. Ali ovo je jedan svjetli primjer onoga što i kako hrvatski poduzetnici trebaju u privlačenju sredstava iz strukturnih fondova EU i na neki način ne ispoljavati bojazan u novim investicijskim ciklusima i traženju novih tržišta.

S kojim problemima konkretno vam prilaze?

Kolega Pleško nema problema u smislu jeftinih izvora financiranja, ali danas je najveća rak raka hrvatskog poduzetništva to što na tržištu u RH ne postoje financijski instrumenti koji bi bili zadovoljavajuće kamatne stope. Za razliku od konkurencije, recimo Austrije i Njemačke, gdje su ti krediti daleko, daleko jeftiniji.

Kako to mislite promijeniti?

Već ove godine imat ćemo nekoliko proizvoda na hrvatskom financijskom tržištu koji će biti ispod tri postotna poena i to je u ovom trenutku najveći dopirnos i ono što poduzetnicima treba.

Što ćete učiniti da Hrvatsku učinite poželjnim mjestom za poduzetništvo i ulaganje?

Ja sam u Krapini rekao, ministarstvo poudzetništva je ovdje zbog vas i Hrvatska vlada želi biti prijatelj hrvatskom poduetniku. Nakon toga bio sam napadan da želim hrvatskim poduzetnicima pogodovati i rekao sam svjestan te svoje rečenice da ministarstvo poduzetništva želi pogodovati hrvatskim poduzetnicima, želi im biti prijatelj, želi smanjiti svu onu administraciju koja im u ovom trenutku stavra velike probleme, želi transformirati namjeru da se poticajne mjere događaju iz državnog proračuna. Velika količna sredstava je u strukturnim fondovima i mi u ovom trenutku radimo na prilagošavanju naših pravila ponašanja tome da poduzetnici ma omogućimo da znatno lakše i brže dođu do tih sredstava.

Na koji način? Jesu to sve ciljevi do kraja godine ili na neku drugo razdoblje?

Sebi smo do kraja godine postavili 4 bitna cilja. Završili smo s prvim, zajednička nacionalna pravila su rekonstruirana, za desetak dana idu ponovljeni natječaji po daleko, daleko liberalnijim pravilima. Ova druga stvar u koju smu se upustili vrlo hrabro, negdje oko 350 milijuna kuna korz ukidanje i smanjenje parafislanih nameta ostat će na računima poduzetnika. A ono što je u ovom trenutku najbitnije želimo transformirati Hrvatsku banku za obnovu i razvoj u jednu financijsku instituciju koja će stvarno postati prijatelj hrvatskim poduzetnicima.

S kojim kamatama?

Ispod tri posto.

Kad kažate liberlanija pravila na što točno mislite?

Pa to znači da neće više biti takvih teških administrativnih procedura, a moći će se dokumentacija nadopunjavati. Donji i gornji prag će biti daleko, daleko manji, Neće više biti potrebe porvođenja javne nabave za privatne poduzetnike koji nisu obveznici takvog sustava i ono što je najbitnije neće se više morati financijski instrumenti osiguranja takavog povlačenja sredstava dostavljati na samom početku aplikacije već će oni ostati obveza samo za one koji će potpisivati ugovore.


Vaš je prethodnik svojedobno obećavao na desetke tisuća novih radnih mjesta u obrtu i poduzetništvu. Može li u Vašem mandatu biti više radnih mjesta?

U prva tri mjeseca vratili smo sve dugove iz 2015. godine. U ovom trenutku 15-ak potvrda s kojima potičemo nove investicije meni su na stolu i te će potvrde biti potpisane tijekom sljedećega tjedna, a osigurali smo i dodatnih 40-ak milijuna kuna s kojima ćemo subvencionirati nove investicije. U ovom trenutku jedan investicijski potencijaln na razini tri miljarde kuna i negdje oko 6700 novih radnih mjesta.

Udruga Blokirani podsjeća Vladu na predizborna obećanja da će riješiti njihov problem. Što ova Vlada poduzima?

U ovom trenutku ministarstvo financija intenzivno radi na dva modela koji će možda unutar mjesec dana biti prezentirani udruzi blokiranih i mislim da će oba modela pasti na plodno tlo, mislim da će ljudi koji se u ovom trenutku s takvim problemom muče biti zadovoljni.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene