Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema više šalabahtera

Profesoru u Rijeci student na ispitu varao preko WhatsAppa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mobiteli su trenutno glavna prijetnja, ali što će biti kada u upotrebu uđu pametne naočale, pametni satovi...?, zapitao se profesor Miroslav Joler

'Uhvatio sam nedavno studenta u činu varanja na pisanom ispitu. Mobitelom je fotografirao ispitni list i preko aplikacije WhatsApp slao zadatke svojim pomoćnicima koji su se nalazili na udaljenoj lokaciji, a oni su mu istim načinom vraćali bilješke za koje su vjerovali da su rješenja ispitnih problema. Uz detaljni opis prekršaja i dokaze (preslike konverzacije s prekršiteljevog mobitela), prijavio sam ovo kršenje akademske čestitosti Stegovnom povjerenstvu svojega fakulteta. Zapravo, najprije sam o ovome izvijestio Fakultetsko vijeće koje se, koincidentno, održavalo dan nakon toga ispita. Na njemu se niti jednom riječju nije komentirao ovaj način varanja na ispitu, nego su se neki kao jedino našli zapitati jesam li ja zapravo imao pravo studentu privremeno oduzeti mobitel kao dokaz... Stegovno povjerenstvo se nakon nešto vremena po zaprimanju moje 'pisane prijave' sastalo i - donijelo odluke kakve se otprilike može i očekivati od raznih stegovnih povjerenstava na hrvatskim fakultetima i drugim javnim ustanovama... Ukratko, i dekan i fakultetsko vijeće i stegovno povjerenstvo, imali su reakcije na kakve smo u današnjem hrvatskom društvu navikli u situacijama u kojima se treba jasno odrediti prema kršenju pozitivnih vrijednosti', napisao je na svom blogu profesor Miroslav Joler s Tehničkog fakulteta u Rijeci, kojeg je prenio Novi List.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna '75 posto studenata prepisuje' Bjeliš: Ne mogu komentirati istraživanje u koje nemam uvid Slika nije dostupna Kinezima je teško učiti Uhvaćeno tisuću ljudi koji su varali na ispitima

Reakcije na Brkićevu lažnu diplomu: 'Neka vrati novac!'

Tako je opisao nedavni slučaj varanja na ispitu na svojoj katedri, te se zapitao kako uopće profesori mogu spriječiti ovakve stvari.

'Mobiteli su nam trenutačno glavna prijetnja kršenju ispitnih pravila. Govorilo se pred nešto vremena i o tome da se od studenata zatraži da prije pisanja ispita predaju mobitele na katedru. Ali ako nastavnik ima više od 40 studenata na ispitu, to postaje prilično nezgrapno na katedri imati 40 ili više mobitela. No, tko kaže da im je to jedini mobitel koji su ponijeli? Danas je tako jednostavno imati više od jednoga mobitela', nastavlja Joler, te zaključuje kako je ovo tek početak problema, jer se tehnologija razvija.

Joler naime ističe da će kroz nekoliko godina u široku upotrebnu ući pametne naočale, pametni satovi i razni drugi pametni gadgeti.

'Nećemo moći od studenta tražiti da skinu naočale ili da skinu sat. Kako ćemo uopće na studentu primijetiti da ima posebni - pametni sat, a ne tek obični sat? Kako ćemo za vrijeme ispita uopće uočiti da netko u devetom redu-ravno ili četvrtom redu-lijevo nedopušteno koristi svoj pametni sat i šalje sliku preko mobilne mreže?', upozorava Joler.

Na kraju zaključuje kako je morao slučaj prijaviti vodstvu fakulteta iz principijelnih razloga, ali prije svega s motivom da upozori na zabrinjavajući trend, koji će, kako je naveo, u skoroj budućnosti postati puno veći problem.

'Da nisam prijavio, ti bi (i drugi) studenti, bez imalo grižnje savjesti, taj prijestup ponovili već sutra na nekom drugom ispitu, prekosutra na nekom trećem ispitu, jer odnos nastavnik-student na ispitu percipiraju kao igru policajaca i lopova, a ne kao moralni kodeks kojega se treba pridržavati čak i da vas nitko ne motri', istaknuo je Joler.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene