452396
452396
452396
452396
452396

VAŽNO OTKRIĆE Hrvatski profesor fizike objasnio što su 'čudna stanja tvari' i u čemu je njihov značaj

  • , 04.10.2016., 14:21
  • Autor:
  • komentara

Britanci David Thouless, Duncan Haldane i Michael Kosterlit danas su dobili Nobelovu nagradu za fiziku zbog svojih otkrića vezanih za "čudna stanja tvari".

 
 
 
 
Ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziku dobio je trojac britanskih znanstvenika (Foto: AFP)
Ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziku dobio je trojac britanskih znanstvenika (Foto: AFP)

Konkretnije, otkrili su da materija može poprimiti neobična stanja pri čemu su koristili matematičke formule kako bi proučavali stanja poput supravodljivosti, supratekućina ili tankih  filmova.

Za dodatno pojašnjenje obratili smo se Bosiljku Đereku, profesoru fizike i matematike, ambasadoru SCIENTIX zajednice koja se bavi obrazovanjem i prirodnim znanostima u Europi.

Čudna stanja tvari u dvodimenzionalnom prostoru

"Svi znaju da postoje tri agregatna stanja. Oni koji su malo bolje učili u školi, naučili su i za stanje plazme. To je stanje na visokoj temperaturi u kojem se primjerice nalazi Sunce. Kad se plin stlači pod visokim tlakom, onda dolazi do ovog stanja tvari", objašenjava Đerek.

Pojasnio je kako su ovogodišnji laureati proučavali stanje na jakoj niskoj temperaturi pri čemu su koristili dvodimenzionalni prostor i otkrili čudna stanja tvari.

"Jedno od takvih stanja je supravodljivost. Imamo hrpu atoma u ravnini koji odjednom postaju supravodljivi kad se temperatura promijeni", kaže Đerek i dodaje kako su znanstvenici proučavali fazne prijelaze na niskim temperaturama

Primjena za desetak godina

Đerek kaže kako ćemo rezultate njihovog istraživanja u svakodnevnom životu moći provjeriti za desetak godina.

"Slično kao i s tranzistorima koji su osnova računala, a otkriveni su još 40-ih godina prošlog stoljeća, a prvi put proizvedeni 1954.  Jednu od primjena ovo će otkriće zasigurno imati u modernoj informatičkoj tehnologiji koja koristi kvantna računala s atomskim procesorom. Superačunala se koriste za simuliranje klime. Kad pogledamo vremensku prognozu, treba nam ogromna količina podataka, a uz superačunala moći ćemo dobiti još preciznije rezultate. Druga primjena vezana je uz svemirska putovanja. Da bismo odredili putanju treba nam superprecizno računalo", kaže Đerek.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se