Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporni ugovori

Produljen pritvor osumnjičenicima u aferi 'kiosci'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražni sudac osječkoga Županijskog suda produljio je pritvor trojici okrivljenika u aferi 'kiosci', predmetu u kojem se istražuju sporni ugovori o davanju u podzakup već zakupljenoga gradskoga zemljišta.

Kako se doznaje, istraga će biti dopunjena te proširena na jednog dosadašnjeg i dvojicu novih osumnjičenika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna minimalizacija konkurencije Pula zabranila prodaju pića na kioscima, a sada Rijeka želi postupiti slično: Predstavnici ugostitelja optimistični Slika nije dostupna bez pića na kioscima Gradonačelnik komentirao bizarnu zabranu u Puli: "Poruka je jasna, želimo red u javnom prostoru"

Zbog osnovane sumnje u kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti te poticanja na kazneno djelo radi stjecanja protupravne imovinske koristi, početkom studenog pritvoreni su bivši direktor osječkoga Gradskog prijevoznog poduzeća (GPP) Darko Marković te osječki poduzetnici Ivica Džalto i Vladimir Čajo. 

>> Produljen pritvor okrivljenicima u 'aferi kisoci'

>> Direktori u pritvoru zbog 'afere kiosci'

>> Istraga protiv trojice Osječana zbog zloporabe položaja

Glasnogovornik suda Miroslav Rožac izjavio je kako je pritvor osumnjičenicima produljen za još mjesec dana zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke koji su predloženi u dopuni i proširenju istrage te zbog toga što bi na slobodi mogli ponoviti kaznena djela za koja ih se tereti.

Dodao je kako u tome predmetu slijedi dopuna knjigovodstvenog vještačenja, a istraga se proširuje za još jedno kazneno djelo protiv okrivljenika Markovića, tvrtke 'GPP' te još jednog osječkog poduzeća, to jest njegova vlasnika i direktora.

Osječko Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je pokretanje istrage zbog osnovane sumnje da su se 2007. i 2008. prvoosumnjičeni Marković, kao direktor GPP-a, društva u većinskom vlasništvu grada Osijeka, i drugoosumnjičeni Džalto, kao osnivač i direktor privatne tvrtke 'Media Metro', a na poticaj trećeosumnjičenoga Čaje, s namjerom da si pribave protupravnu imovinsku korist dogovorili o zakupljivanju gradskog zemljišta pod privilegiranim uvjetima i znatno ispod tržišne cijene.

Sumnjiči ih se da su se dogovorili o davanju tog zemljišta u podzakup po tržišnoj, znatno višoj cijeni, s namjerom da tako ostvarenu dobit podijele među sobom.

Markovića se tereti da je kako bi ispunio dogovor u ime GPP-a zatražio i dobio zakup gradskog zemljišta na 14 mjesta po cijeni od 1.810,00 kuna na mjesec radi prodaje beskontaktnih voznih karata javnoga gradskog prijevoza, a zatim je, protivno odredbama spomenutog ugovora i gradskog pravilnika koji regulira zakup zemljišta, s Džaltom sklopio ugovor o podzakupu tog zemljišta po cijeni od 2.000,00 kuna na mjesec.

Džaltu se tereti da je, nakon toga, dao u daljnji podzakup ta zemljišta zagrebačkoj tvrtki 'Smoking' po tržišnoj cijeni od 14.518,00 eura, to jest 104.000 kuna na mjesec.

U istražnom zahtjevu među ostalim se navodi kako se osnovano sumnja da su tako ostvarenu protupravnu imovinsku korist uzimali za sebe i da su - dok nisu otkriveni - ukupno uzeli 522.648 kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene