Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakup gradskog zemljišta

Produljen pritvor okrivljenicima u 'aferi kisoci'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražni sudac osječkoga Županijskog suda donio je rješenje o produljenju pritvora trojici okrivljenika u tzv. 'aferi kiosci', predmetu u kojem se istražuju sporni ugovori o davanju u podzakup već zakupljenoga gradskoga zemljišta.

Zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti te poticanja na to kazneno djelo radi stjecanja protupravne imovinske koristi, početkom studenoga pritvoreni su bivši direktor osječkoga Gradskog prijevoznog poduzeća (GPP) Darko Marković te osječki poduzetnici Ivica Džalto i Vladimir Čajo. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BOŽIĆNA LUTRIJA U iščekivanju El Gorda: Koronavirus nije spriječio Španjolce da čekaju u velikim redovima Pljačka, ilustracija (Sanjin Strukić/PIXSELL) Ukrao novac i cigarete Nećeš, razbojniče: Naoružani lopov izudarao djelatnika kioska i pobjegao. Uhvatili ga policajac i zaštitar

U priopćenju za javnost objavljenom na internetskim stranicama Suda navodi se kako je okrivljenicima pritvor produljen za još mjesec dana jer istraga nije završena, to jest nisu ispitani svi svjedoci na koje bi okrivljenici, da su na slobodi, mogli utjecati te zbog nedovršenoga sudsko-knjigovodstvenog vještačenja i najavljenog zahtjeva za proširenjem istrage za novo kazneno djelo u tom predmetu.

Osječko Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je pokretanje istrage zbog osnovane sumnje da su se tijekom 2007. i 2008. prvoosumnjičeni Marković, kao direktor GPP-a, društva u većinskome vlasništvu Grada Osijeka, i drugoosumnjičeni Džalto, kao osnivač i direktor privatne tvrtke 'Media Metro', a na poticaj trećeosumnjičenoga Čaje, u namjeri da si pribave protupravnu imovinsku korist dogovorili o zakupljivanju gradskog zemljišta pod privilegiranim uvjetima i znatno ispod tržišne cijene. 

Sumnjiči ih se da su se dogovorili o davanju tog zemljišta u podzakup po tržišnoj, znatno višoj cijeni namjeravajući tako ostvarenu dobit podijeliti među sobom. 

>> Direktori u pritvoru zbog 'afere kiosci'

>> Istraga protiv trojice Osječana zbog zloporabe položaja

Markovića se tereti da je radi ostvarivanja dogovora, u ime GPP-a, zatražio i dobio zakup gradskog zemljišta na 14 mjesta po cijeni od 1.810,00 kuna na mjesec radi prodaje beskontaktnih voznih karata javnoga gradskog prijevoza, a zatim je, protivno odredbama navedenog ugovora i gradskog pravilnika, koji regulira zakup zemljišta, s Džaltom sklopio ugovor o podzakupu istog zemljišta po cijeni od 2.000,00 kuna na mjesec.

Džaltu se tereti da je, nakon toga, ta zemljišta dao u daljnji podzakup zagrebačkoj tvrtki 'Smoking' po tržišnoj cijeni od 14.518,00 eura, to jest 104.000 kuna na mjesec.

U istražnom zahtjevu navodi se kako se osnovano sumnja da su tako ostvarenu protupravnu imovinsku korist uzimali za sebe i da su do otkrivanja ukupno uzeli 522.648 kuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene