Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prodaja na crno

Naša novinarka pokušala otkupiti sobu u studentskom domu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovih dana oglasi su prepuni ponuda za studentske sobe. Iako zvuči nevjerojatno, studenti koji ostvaruju dobar prosjek ili dodatne bodove, sobu prodaju drugima. Utržili su 250 tisuća kuna!

Pet tisuća kuna plus svaki mjesec 300 kuna mjesečnog najma prosječna je cijena ilegalne studentske sobe. Za neke sobe u novim paviljonima cijene se navodno penju i do 8 tisuća kuna. Studenti koji kupuju dom, taj iznos daju u ruke onima, koji su zbog dobrog prosjeka i dodatnih bodova dom dobili, ali u njemu ne planiraju živjeti. Uz jednokratnu cijenu od nekoliko tisuća kuna, svaki mjesec plaća i dodatnih tristotinjak kuna.

Pročitajte i ovo Studentski život - 2 Posljednje pripreme VIDEO Počinju nove studentske avanture: "Godina će osim zbog učenja biti izazovna i zbog poskupljenja" Studenski problemi - 1 Mnogi u problemu Objavljeni rezultati natječaja za smještaj u studentske domove, društvenim mrežama već se širi pošast: "To je, nažalost, sveprisutna pojava"

'Pet tisuća mi da, to mi kao plati dom, a onda svaki mjesec ja dolazim na Cvjetno i onda uzmem od nje 300 kuna i odem to platiti. Ja to moram platiti, jer je na moju iksicu', kazao nam je jedan od ilegalnih preprodavača soba u studentskim domovima.

Samo na jednom portalu u proteklih tjedan dana pronašli smo pedeset studenata koji prodaju sobu. Cijena je 4 tisuće kuna za mjesto uz dodatnih 600 kuna mjesečne stanarine. Useljivo je već sutra ili bilo koji drugi dan idući tjedan. Mjesto bi bilo poželjno platiti odjednom, a stanarinu, naravno, mjesečno.

Osim na internetu, oglasi za kupovinu studentske sobe mogu se pronaći i ispred samog studentskog doma. A sobe prodaju čak i njihovi roditelji. Kazna za kupnju ili prodaju sobe trajno je izbacivanje iz studentskog doma. Očito je ipak preblaga, jer se toga studenti ne boje. Kažu da su provjere toliko rijetke, da ih gotovo niti nema.

>> Studentski troškovi godišnje iznose i do 30 tisuća kuna!

Iz studentskog centra suprotna informacija. Provjere se, tvrde, obavljaju redovito. 'Praksa je da to radimo bar jednom mjesečno, ali sad početkom akademske godine, kada znamo da je to intenzivnije, znamo i češće provoditi kontrole', kaže Ružica Rajšić, iz Studentskog centra u Zagrebu.

Kupnja studentske sobe javna je tajna. Svi znaju kako i gdje ilegalno kupiti sobu, iako o tome nerado govore.

Studenti su počeli prodavati i mjesto za takozvane ilegalne ilegalce. Povoljniji, dodatni ležaj za treću osobu u studentskoj sobi zbog toga se ukida. Crna trgovina studentskih soba problem je koji traje već godinama. Zahvaljući onima koji se za sobu prijavljuju, iako znaju da u njoj neće živjeti, njihovi vršnjaci često gube mjesto za život.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene