Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PAKAO BIROKRACIJE

HZZO prvo odbio, pa prihvatio zahtjev pacijentice: "Sramota, pa ne tražimo ništa luksuzno"

Aktualno Galerija Oštećena Proteza - 2 Oštećena Proteza - 2 Foto: DNEVNIK.hr Oštećena Proteza - 4 Oštećena Proteza - 4 Foto: DNEVNIK.hr Oštećena Proteza - 3 Oštećena Proteza - 3 Foto: DNEVNIK.hr Birokracija Birokracija Foto: DNEVNIK.hr +5 Karmen Herceg - 3 Galerija 1/10 >>
Pacijentica kojoj je pukla proteza za nogu zatražila je novu. Ono što se dalje događalo bio je pakao birokracije, a detalje je za Dnevnik Nove TV doznala Sanja Jurišić.

S puknutom protezom Karmen Herceg iz Šibenika je ograničena samo na hodanje po kući. Svaka duža šetnja stvara joj bolove, a proteza koja joj je trebala trajati tri godine, pukla je godinu ranije.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! I nezaposleni roditelji imaju pravo na novčanu naknadu, ali bez nje mogu ostati ako se ne drže ovih rokova KBC Zagreb Strepe zbog dijalize HZZO dobio očitovanje bolnica i poliklinike, a teški bolesnik odgovorio Berošu: "Još ne znamo što će biti s nama, a ne bi bilo dobro da nas sele po bolnicama"

"Nazvala sam protetičara da ga pitam dolazi li popravak u obzir, on je rekao da se to više ne priznaje, i da je dotrajala jednostavno, da je visoko funkcionalna, i da osobi poput mene proteze ne mogu trajati više od dvije godine".

Karmen je modna dizajnerica. Živi punim plućima, a nakon što joj je i specijalistica napisala preporuku za novu protezu, komisija HZZO-a je odbija. Zbog roka uporabe stare proteze. No, ona ne odustaje. Piše status na društvenoj mreži.

"Sramota da se takve stvari odbijaju, jer mi ne tražimo ništa iz luksuza", dio je objave.

Nakon statusa mijenja se i stav HZZO-a. Negativno mišljenje odjednom postaje pozitivno. Tvrdili su da nije dostavila fotografije proteze unatoč činjenici što je specijalistica već utvrdila da je ista pukla na dva mjesta. Iz HZZO-a odgovaraju, pozitivno rješenje o novom pomagalu donijeli su nakon što su dobili potpunu dokumentaciju.

Karmen sad čeka dijelove za protezu iz Njemačke. Slučaj iz Šibenika, tvrde iz Ureda pravobraniteljice, nije usamljen. Pritužbe dobivaju svakodnevno.

"Osobe s invaliditetom i roditelji djece s teškoćama, tuže se na složen i dugotrajan postupak u ostvarivanju prava na pomagalo, zatim na nemogućnost dobivanja, zatim za nedobivanje rezervnih dijelova, na primjer za invalidska kolica kad je protekao rok uporabe. Zatim dokazivanje težine invaliditeta", ističe pravobraniteljica Anka Slošnjak.

A sve to, kaže, narušava kvalitetu života osoba s invaliditetom. Protokoli i procedure, dodaju, moraju biti životni na što nas obvezuje i UN-ova Konvencija o pravima osoba s invaliditetom. S čim se slaže i HZZO.

"Ja ovom prilikom želim reći da ja ne želim nikome osobno uzrokovati problem na radnom mjestu, ali da malo više obrati pozornost na odluke koje se donose jer to su preozbiljne stvari", zaključila je Karmen.

Jer dok je nekome jedan papir tek samo kap u moru birokracije, drugima on znači život.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene