Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvana gladac, iznutra jadac

Velebno zdanje rupa je bez dna: ''U podrumu nema gljiva, ali nema ni nas u podrumu''

Aktualno Galerija Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu - 1 Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu - 2 Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu - 3 Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Igor Lešnik, dekan Muzičke akademije Galerija 1/4 >>
Pritisak previsokih režija zagrebačka Muzička akademija više ne može izdržati. Glamurozna zgrada koja je trebala biti spas novim generacijama glazbenika izvor je golemih troškova i treba pomoć. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

Izvana gladac, iznutra jadac. Na to se svodi velebna zgrada Muzičke akademije, stara 10 godina.

Svaki tjedan nešto se popravlja, šteka i sustav grijanja i hlađenja, a računi samo rastu i Akademija ih više ne može platiti. Grijanje, struja, cijeli hladni pogon na godinu stoji milijun i 200.000 eura.

O svemu je javno progorio dekan kada je voda došla do grla, a ovih su dana uz njega sjele i partnerske institucije pa su stigle i sretne vijesti - Ministarstvo znanosti i obrazovanja platit će troškove i potpisati nove ugovore na četiri godine.

Pročitajte i ovo Mrki medvjed Jampil Azijski mrki medvjed Mrki medvjed koji je preživio rat u Ukrajini pronašao novi dom

Dekan Muzičke akademije Igor Lešnik objašnjava da temeljni troškovi nisu vezani za broj studenata: "Vi imate troškove koji vam o tome ne ovise, ti troškovi moraju biti pokriveni i u tome je bit programskih ugovora.''

Novac su davali i bivši ministri pa eto opet problema - zgrada je čini se, rupa bez dna. Od curenja, pucanja cijevi, do podruma.

"Prije nego opet netko pita o onim gljivama u podrumu, dakle pobrali smo sve gljive prije dvije godine, u podrumu nema gljiva, ali nema ni nas u podrumu. Moramo ga dovesti u prvobitno stanje, a to jako puno košta. I tu računamo na pomoć grada Zagreba", poručuje Lešnik.

Pročitajte i ovo Kontejnerski brodski terminal, ilustracija Ozbiljno upozorenje Dijelu gospodarstva prijeti kolaps zbog sukoba u Crvenom moru: "Prva skladišta su već prazna"

Grad Zagreb je vlasnik zgrade te odgovaraju da o sanaciji nemaju saznanja, a da se svi sporovi oko zgrade vode između naručitelja radova Sveučilišta u Zagrebu i Muzičke akademije te izvođača radova. U tijeku su četiri sudska spora, koji su počeli i prije nego što je akademija useljena.

Dekan kaže da će gradonačelniku predložiti smanjenje komunalija. No zgrada Akademije najmanje bi trebala biti poznata zbog loših financija, a najprije zbog novih glazbenih talenata.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene