Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajednička izjava

VIDEO: Problem štediša riješiti ćemo kao i granični

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kosor i Pahor rekli su da će problem Ljubljanske banke riješiti međunarodnim ugovorima.

 'Odredili smo smjer rješenja toga pitanja i pretpostavljamo da će ono biti riješeno u iduća tri mjeseca', izjavio je Pahor u zajedničkoj izjavi za novinare održanoj s Kosor. 'Taj smjer bit će usklađen sa sporazumom o sukcesiji pri čemu se neće ograničavati osnovna prava pojedinca', dodao je slovenski premijer.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Godišnjica dogovora o deblokadi Kosor i Pahor o Ljubljanskoj banci 31. srpnja na Bohinju Slika nije dostupna Zabrinjava ga Ljubljanska banka Pahor: Blokade neće biti

'Dogovorili smo smjer kojim idemo i sigurna sam da nas to vodi k rješenju. Na osnovi potpisanih međunarodnih ugovora i vodeći računa o individualnim pravima', istaknula je premijerka Kosor. Oboje premijera istaknuli su da je njihov bohinjski susret na temu problema Ljubljanske banke i njezinih hrvatskih štediša jednako važan kao i susret prije godinu dana u Trakošćanu kada su odredili put za rješenje graničnog spora.

Zaključili su da ni ovaj put rezultat neće izostati. Kosor i Pahor najavili su da će odmah dati uputstva svojim suradnicima kako bi na temelju razgovora i u tihoj diplomaciji izradili rješenje za problem Ljubljanske banke i njezinih štediša u Hrvatskoj. Premijerka Kosor je rekla da će u traženju rješenja njihovi suradnici primijeniti isti ključ koji je doveo do uspješnog zaključenja arbitražnog sporazuma nakon njihova susreta u Trakošćanu.

Vraćanje životne ušteđevine od strane Ljubljanske banke čeka više od 130 tisuća hrvatskih građana. Oni i njihovi odvjetnici, baš kao ni guverner Rohatinski ne žele da Nova Ljubljanska banka otvori svoje poslovnice u Hrvatskoj dok se u potpunosti ne isplati dug. Dok dio bivših štediša ne vjeruje da će dobiti novac, drugi vjeruju da će on biti isplaćen. 'Vjerujem da ćemo riješiti to pitanje, koje je za hrvatske štediše teško i bolno, jednako uspješno kao što smo riješili granično pitanje', rekla je Kosor. Najavila je da će se u svrhu traženja rješenja za štediše ponovo sastati s guvernerom Hrvatske narodne banke Željkom Rohatinskim, koji je ulazak Nove Ljubljanske banke na hrvatsko tržište uvjetovao rješavanjem problema stare devizne štednje.

Slovenski premijer istaknuo je da se smjer oko kojeg se dogovorio s Kosor mora temeljiti na 'sporazumu o sukcesiji, ali da mora zadovoljiti interese ljudi koje taj problem tišti', odnosno štediša. Pahor je dodao da kao premijer Slovenije, članice Europske unije, vjeruje da će Hrvatska prije Božića ove godine zatvoriti sva poglavlja u pregovorima s EU-om.

>> Kosor i Pahor na sastanku: 'Teško da će se za sat vremena naći rješenje'

>> Goldman Sachs želi preuzeti Ljubljansku banku

>> Na novom susretu s Pahorom Kosor u bijelom

Optimistična je i Kosor koja se nada da će Hrvatska uhvatiti sve termine vezane za dovršetak pregovora. 'Hrvatska prvi put ima sva poglavlja otvorena i većinu zatvorenih. Na pravom smo putu da do kraja godine zatvorimo sva poglavlja. U tome me ohrabruje i današnji razgovor s predsjednikom slovenske vlade. Mi nastavljamo raditi i to je najvažnija vijest s Bohinja', zaključila je Kosor.

Susret predsjednika hrvatske i slovenske vlade u tom poznatom slovenskom turističkom odredištu protekao je u ozračju dobrosusjedskih odnosa dviju država i prijateljskih osobnih odnosa dvoje premijera. Kosor je Pahora oslovljavala s 'prijatelju Borut', a Pahor hrvatsku premijerku s 'prijateljice Jadranka' te 'prijateljice Slovenije'.

Zajedničku izjavu za novinare premijeri su dali na otvorenom uz obalu Bohinjskog jezera, a s velikim zanimanjem, a na kraju i s pljeskom popratili su je okupljeni slovenski turisti. (Hina)

Vjerujete li da će problem štediša Ljubljanske banke biti riješen za tri mjeseca?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene