Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korak po korak

Privatizacija Imunološkog zavoda: Za natjećaj će biti novca, no za preseljenje i proizvodnju...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Sindikata energetike, kemije, nemetala (EKN) Hrvatske Krešimir Dorić istaknuo je u petak da su u vezi privatizacije Imunološkog zavoda sindikalci zainteresirani za nastavak proizvodnje i dobivanje proizvodnih dozvola, izbor najboljeg strateškog partnera, investiranje i zadržavanje što većeg broja radnika.

Rok za prikupljanje obvezujućih ponuda istječe 25. ožujka i zainteresirani smo samo za partnera koji će sve to moći omogućiti, koji ima znanja, sredstava i volje da održi Imunološki zavod na životu, naglasio je Dorić na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROPADA 20 TONA KRVNE PLAZME Jagarinec: Ne treba biti profesor matematike da se izračuna da je rok za proizvodnju lijekova iz krvi istekao Slika nije dostupna 'Treba nam dozvola' Problem 'Imunološki': Poslali i treće pismo 'prezaposlenom premijeru'

Upitan podržava li incijativu "Visia Croatica", Dorić je rekao kako je dobra i plemenita, no kako se boji da u realizaciji te ideje ima puno neodgovorenih pitanja oko prikupljanja novca i upravljanja komanditnim društvom.

Verojatno će se prikupiti dovoljno sredstava za prijavu na natječaj, no pitanje je gdje će se naći 100 milijuna kuna potrebnih za preseljenje na drugu lokaciju i nastavak proizvodnje, kaže Dorić. Dodao je kako ni jednom od ponuditelja za sada ne bi davali prednost, no apeliraju na Vladu da ubrza postupak, jer više nema puno vremena.

'Uplatite 100 kuna i zadržimo Imunološki u domaćim rukama'

Sindikalna povjerenica EKN-a u Imunološkom zavodu Lidija Jagarinec dodala je kako bez obzira na novac nastavak prozvodnje nije moguć bez proizvodnih dozvola, napomenuvši kako sirovine čekaju na skladištu, a postoji opasnost odljeva stručnog kadra.

Podsjetila je da od 2013. gube proizvodne dozvole zbog nezadovoljavajućih uvjeta proizvodnje, a ništa se nije činilo kako bi se to popravilo. Dvije godine su izgubljene, a sada pokušavamo dobiti bilo kakve proizvodne dozvole kako bi nastavili proizvodnju jer tek tada bi privatizacija imala smisla, ustvrdila je Jagarinec.

Ona je osobno protiv privatizacije, jer se radi o strateškoj proizvodnji koja služi prevenciji građana, za koju malo tko u ovom dijelu Europe ima 120 godina iskustva što "odgovorni u zemlji olako bacaju u vodu".

Ako bolnica, primjerice, ne plati proizvod 300 dana, privatni vlasnik to neće dopustiti i prodavat će robu u inozemstvu, pa bi u Hrvatskoj moglo doći do nestašice cjepiva. No, usko gledano zaposlenicima nije najvažnije tko je vlasnik, ako će imati plaćen posao, priznala je Jagarinec.

U sindikatu očekuju nakon 25. ožujka ponavljanje zahtjeva prema HALMED-u za inspekcijom radnih prostora radi dobivanja proizvodne dozvole i nadaju se da će odluka biti pozitivna jer su u Zavodu otklonili sve nedostatke koje je bilo moguće otkloniti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene