445102
445102
445102
445102
445102

U srcu sezone nezaposleno 217 tisuća ljudi, a svaki peti poslodavac ne može pronaći radnike

  • , 01.08.2016., 07:41
  • Autor:
  • komentara

Jedna od tema u kampanji svakako će biti - zapošljavanje. Posebice mladih. Neki se već razmeću i s brojem novih radnih mjesta u svom mandatu

 
 
 
 
Struktura nezaposlenih (Video: Dnevnik Nove TV)
Struktura nezaposlenih (Video: Dnevnik Nove TV)

Ivan Maletestinić iz Slavonskog Broda ima 22 godine i završio je za tapetara. Posla već godinama ni za lijek. 'U mojoj struci što se tiče naše države, ali i vani - ništa. Doslovno, jedno veliko ništa', kazao je Ivan koji je u skupini koja je najbrojnija među nezaposlenima.

Podaci HZZ-a pokazali su da je više od 30 posto nezaposlenih s trogodišnjom srednjom školom. Slijede ih oni koji su završili četverogodišnju strukovnu školu ili gimnaziju. Njih je više od 27 posto. Nešto manje, 21% je onih s osnovnom školom. S osam posto slijede ih nezaposleni s fakultetom, magisterijom ili doktoratom. Oko 6 posto je onih koji su bez škole ili bez završene osnovne. Među nezaposlenima najmanje je prvostupnika, osoba koje su završile stručni studij ili višu školu - 6 posto.

Analitičar HGK-a, Zvonimir Savić smatra da su ove brojke rezultat potpune nepovezanosti obrazovnog sustava s tržištem rada. 'Postoje problemi koji su vezani uz same programe. Odnosno, jako teško se snaći poslodavcima u kompliciranom obrazovnom sustavu', rekao je Savić.

Zagovara dualno obrazovanje.

'U strukovnom obrazovanju paralelno dok su u školi, idu na posao. Dakle, rade i uče. Na takav način - kad završe školovanje imaju visoku razinu kompetencije i znanja', objašnjava Savić.

Hrvatska je po zaposlenosti na samom europskom dnu. Gori su samo Grčka i Španjolska. Prema posljednjem Crobarometru - čak 46 posto građana kao najveći problem u zemlji vidi - nezaposlenost.

'Ako gledamo duljinu trajanja radnog vijeka, u Hrvatskoj je 32 godine. To je jedno od najlošijih pokazatelja u EU, tako da svi pokazatelji govore da je situacija prilično teška', kaže Savić. I u srcu sezone nezaposleno je više od 217 tisuća ljudi. Pa ipak svaki peti poslodavac ne može pronaći odgovarajuće radnike.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se