Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podnošenje kandidatura

Prijevremeni izbori: Varaždin traži novog gradonačelnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Varažinsko županijsko i gradsko povjerenstvo objavilo je rok za podnošenje kandidatura za novog gradonačelnika.

Na današnjoj konferenciji za novinare varaždinskoga županijskoga te gradskog izbornog povjerenstva, predstavljajući aktivnosti za prijevremene izbore za gradonačelnika i dva njegova zamjenika koji će se održati 16. listopada, predsjednik županijskog izbornog povjerenstva Zlatko Lodeta rekao je da je rok za podnošenje kandidatura za varaždinskoga gradonačelnika i njegove zamjenike 10. rujna do ponoći.

Prijevremeni izbori za gradonačelnika Varaždina bit će prvi izvanredni izbori za gradonačelnika u Hrvatskoj od lokalnih izbora 2009. na kojima su župani, gradonačelnici i načelnici općina te njihovi zamjenici prvi put birani neposredno. Vlada ih je raspisala 25. kolovoza pošto je Ivan Čehok u srpnju dao ostavku na dužnost gradonačelnika iz pritvora u Remetincu.

Pročitajte i ovo Stričak i Bosilj Tko se predozirao? Žestoko se posvađali gradonačelnik i župan: "U kakvoj deluziji živi HDZ-ovac koji se s 2,02 promila tuče u cajkaškom klubu?" Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok (Foto: Dnevnik.hr) Gradonačelnik vs. župan Čehok se ne slaže s Čačićem po pitanju koronavirusa: "Izvor zaraze nisu kafići, kao što župan misli, a još manje su otvoreni prostori"

Objava pravovaljanih kandidatura do 12. rujna

Za pravovaljane kandidature potrebno je prikupiti tisuću potpisa birača. Gradsko izborno povjerenstvo do 12. rujna u ponoć treba utvrditi i objaviti pravovaljane kandidature. Izborna promidžba počet će danom objave zbirne liste kandidatura i trajat će do 14. listopada u ponoć.

Gradonačelnik će se birati većinskim izbornim sustavom u kojemu cijelo gradsko područje čini jednu izbornu jedinicu. Birat će se većinom glasova svih birača koji su glasovali, a za gradonačelnika će biti izabran kandidat koji na izborima u prvome krugu dobije više od 50 posto glasova onih koji su glasovali.

Ako nijedan kandidat ne dobije takvu većinu u prvome krugu, nakon 14 dana održat će se drugi krug u kojemu će se nadmetati dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova u prvome krugu, a za gradonačelnika će biti izabran kandidat koji dobije veći broj glasova birača koji su glasovali. Zamjenici gradonačelnika birat će se zajedno i istodobno s gradonačelnikom, što znači da će na glasačkom listiću uz kandidata za gradonačelnika biti navedeni i kandidati za zamjenike.

Nema zapreka za novu kandidaturu Čehoka

Budući da se u varaždinskim kuloarima priča da bi se Čehok, koji je uz jamčevinu pušten iz pritvora, mogao kandidirati za gradonačelnika, novinare je zanimalo može li se kandidirati osoba protiv koje se provodi istraga. Kako je rekao Lodeta, za kandidaturu se ne traži izvadak iz kaznene evidencije ni potvrda suda da se nad kandidatom provodi kazneni postupak te se za gradonačelnika može kandidirati svaki hrvatski državljanin s navršenih 18 godina koji na dan raspisivanja izbora šest mjeseci ima prijavljeno prebivalište na području grada.



Svoje kandidate na dvjema konferencijama za novinare predstavili su koalicija HNS-SDP-HSU te HSLS, koji će na izbore izaći samostalno. Koalicija HNS-SDP-HSU za gradonačelnika će kandidirati predsjednika gradskoga HNS-a Gorana Habuša, a za zamjenike gradonačelnika njegovu stranačku zamjenicu Nataliju Martinčević i predsjednika gradskoga SDP-a Vjerana Radelića.

'Ako pobijedimo, dobit ćemo mandat na godinu i pol, ali ćemo ponuditi viziju razvoja grada za pet godina. Nadam se da ćemo dobiti potporu ostalih stranaka u Gradskom vijeću kako bi naša vizija i program postali strategija razvoja grada, koja dosad nije postojala', ocijenio je Habuš. Dodao je da će tu svoju viziju i program predstaviti javnosti pošto prikupe tisuću potpisa građana potrebnih za kandidaturu.

Varaždinski HSLS-ovci istaknuli su da će HSLS na izbore izaći samostalno te da će kandidat stranke za gradonačelnika biti predsjednik gradskoga HSLS-a Miljenko Ernoić, a za njegove zamjenike kandidirat će se Jasminka Porobija i Josip Stanek. Ako im građani daju povjerenje na izborima, istaknuo je HSLS-ov kandidat za varaždinskoga gradonačelnika Miljenko Ernoić, zauzimat će se za konsolidaciju gradskog proračuna, zaštitu interesa grada u provedbi ugovorenih projekata, 'stvaranje uvjeta za gospodarski razvoj i ulaganja na području grada te uvažavanje potreba mladih ljudi i onih starije životne dobi'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene