Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Tko će slagati proračun?

Test za Milanovića i Karamarka prije parlamentarnih izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijevremeni izbori održani su u 17 gradova i općina diljem zemlje, a jedna od zanimljivijih utrka odvija se u Dubrovniku.

U 17 gradova i općina diljem Hrvatske u nedjelju su održani prijevremeni izbori. Raspisala ih je Vlada jer u propisanom roku nisu donijeli proračun za ovu godinu, a ni odluku o privremenom financiranju. Najzanimljivije je bilo u Dubrovniku gdje su se aktualnom gradonačelniku s pravomoćnom presudom i USKOK-ovom istragom suprotstavila četiri protukandidata.

Pročitajte i ovo Paula Klaić Saulačić, reporterka Dnevnika Nove TV Napad u Dubrovniku HDZ-ovac brutalno napao maloljetnika: Određen mu je jednomjesečni zatvor, oglasila se stranka Taksi u Dubrovniku - 1 Problem velikih gužvi Dubrovnik kreće u obračun s prometnim kaosom: Novim rješenjem nisu svi zadovoljni

Drugi izborni krug za načelnika Petlovca i gradonačelnika Novog Marofa...

Do 16:30 na birališta je izašlo 41,57 posto birača. Najviše na Pagu. A najmanje u Zlataru. Rezultati bi mogli biti dobar pokazatelj omjera snaga dviju najjačih političkih opcija.

Proračun nije prošao

Tko će slagati novi proračun - Dubrovčani su dali svoj glas. S 10 tisuća kuna po stanovniku - trebali su imati najveći proračun u Hrvatskoj. Ali, nije prošao, pa je Grad pod Srđem išao na prijevremene izbore.

Na funkciju dosadašnjeg gradonačelnika mogla bi utjecati pravomoćna presuda za aferu Šipan, ali i USKOK-ova istraga zbog iznajmljivanja tvrđave Ravelin. SDP ga podupire.

'To će građani Dubrovnika odlučiti. To nije na meni, to je na građanima Dubrovnika. Neka oni odluče kako hoće. Neka Dubrovnik dobije najboljeg gradonačelnika i najbolje gradsko vijeće, jer hrvatski Dubrovnik najuspješniji grad u zemlji to i zaslužuje', rekao je u nedjelju kandidat Andro Vlahušić.

Birači 9 gradova i 8 općina glasaju za gradonačelnike i načelnike

Bori se protiv četvero protukandidata, od kojih mu je najveći po anketama, Mato Franković iz HDZ-a.

'Očekujemo pobjedu. Vjerujemo da smo u proteklih 15 dana izborne kampanje našim građanima približili program za duplo bolji grad i očekujemo povjerenje građana i preuzimanje odgovornosti od sutra', rekao je Franković.

Pola mandata na funkciji

Dubrovnik je samo jedan od devet gradova i osam općina koji biraju nove čelne ljude. Građani su optimistični. Od svih 17 gradova i općina, srušen je samo jedan HDZ-ov gradonačelnik, onaj u Korčuli.

'Svaki grad i općina više od jednoga je dobitak za HDZ, a gubitak za SDP i njegovu Kukuriku koaliciju', rekao je Željke Reiner (HDZ).

Tko god bude izabran, na funkciji će biti - pola mandata. Do novih izbora. Birači više ni ne pamte koji su im to izbori po redu.

Iako je riječ o svega 9 gradova i 8 općina, i ovi rezultati mogli bi biti svojevrsni test na nadolazeće - parlamentarne izbore.

Veća izlaznost nego prije dvije godine

Izborna utrka u Dubrovniku jedna je od najzanimljivijih. Tamo je i reporter Nove TV Vicko Dragojević. Evo što je rekao o izborima:

'Tko će preuzeti vlast u Dubrovniku, ponovno Vlahušić ili netko drugi od kandidata, znat ćemo  kad se prebroje glasovi. Ono što znamo to je da je do poslijepodne izlaznost bila veća nego prije dvije godine, do 16 sati na birališta je izašlo više od 37 posto dubrovačkih glasača.

Ima li ih smisla očekivati i kome bi odgovarali raniji izbori?

U Dubrovniku Kukuriku koalicija i dalje funkcionira, potporu dosadašnjem gradonačelniku dao je i dubrovački SDP, a i sam premijer Milanović poručio je kako pravomoćna presuda neće utjecati na potporu koju Andro Vlahušić uživa od vladajuće hrvatske stranke, već je poručio: neka građani o svemu svoje mišljenje daju na izborima.

Ove dubrovačke izbore može se gledati i kao najavu predstojećih parlamentarnih izbora, gdje se HDZ pod novim vodstvom, slično kao i na državnom nivou, suprotstavlja dosada vladajućoj Kukuriku koaliciji.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene