Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijevremeni izbori

Brojni kandidati morat će u drugi krug

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nedjelju su održani prijevremeni izbori u 17 gradova i općina.

 

Drugi izborni krug za načelnika Petlovca

Pročitajte i ovo Marko Biočina - 2 o čemu se pregovara? Dnevnik Nove TV proučio program DP-a te ga usporedio s onim HDZ-a i SDP-a: Koliko je tu sličnosti, a koliko razlika? Europski izbori - 2 Drugačija mišljenja Ovo je jedna je od gorućih tema u Europskoj uniji: Pogledajte što na nju kažu hrvatski političari

Novi načelnik baranjske općine Petlovac bit će poznat nakon drugog izbornog kruga, u koji su na nedjeljnim prijevremenim izborima ušli kandidat koalicije HDZ-HSS Milan Knežević s osvojenih 34,28 posto glasova, te bivši načelnik i kandidat koalicije HNS-SU Drago Dominić, koji je u prvom krugu osvojio 32,15 posto glasova.

Održani izbori u 17 gradova i općina: Test za Milanovića i Karamarka prije parlamentarnih izbora!

Najviše glasova na izborima za novi saziv Općinskog vijeća osvojila je koalicijska lista HDZ-HSS (36,84 posto), a slijede koalicijska lista HNS-SU (30,51) posto glasova, lista HDSSB-a (29,63) te SDP-ova lista (3,01) posto.

Iz Općinskog izbornog povjerenstva navode kako je na nedjeljne izbore glasovalo 67,52 posto od ukupno 2.706 registriranih birača.

Vlada je u siječnju raspisala izbore u ovoj općini, jer Općinsko vijeće nije zakonskom roku usvojilo općinski proračun.

Nezavisni Stanko Majdak ostaje gradonačelnik Zlatara

 S osvojenih 61,84 posto glasova u prvom krugu nezavisni Stanko Majdak i dalje ostaje gradonačelnik Zlatara, a njega su na nedjeljnim prijevremenim izborima poduprli SDP, HNS i Hrvatski laburisti, stranke čija je zajednička lista osvojila i najviše mandata, njih osam, u novom sazivu Gradskog vijeća.

Majdakov protukandidat, nezavisni Jurica Bizjak koji je imao podršku HDZ-a, HSS-a, HNS-a, Hrasta, ZS-a i ZDS-a, osvojio je 30,11 posto glasova, a Sonja Brčić iz DC-a 6,28 posto. Rezultati su to iz Gradskog izbornog povjerenstva koje je potvrdio predsjednik povjerenstva Nenad Kurečić, rekavši kako na izborima nisu zabilježene niti dojavljene nikakve nepravilnosti.

Većinu u novom sazivu Gradskog vijeća s osam mandata osvojila je lista SDP-HSU-laburisti, dok je lista HDZ-HSS-Hrast-ZDS osvojila četiri mandata. Po jedan mandat osvojili su reformisti Radimir Čačića, koalicija HNS-ZS te Autohtona –Hrvatska seljačka stranka. Gradsko vijeće Zlatara ima 15 vijećnika.

Novi Marof: Za gradonačelnika u drugom krugu HDZ-ovac Jenkač i reformist Hrenčić

U drugi krug prijevremenih izbora za gradonačelnika Novog Marofa u nedjelju su ušli HDZ-ovac Siniša Jenkač s osvojenih 47 posto glasova, te donedavni gradonačelnik i kandidat Narodne stranke - reformista Darko Hrenić, koji je osvojio 27,6 posto glasova, a lista HDZ-HSS-BUZ ostvarila je pobjedu na izborima za Gradsko vijeće.

Iz Gradskog izbornog povjerenstva navode kako nitko od petero kandidata nije dobio potrebnih više od polovice glasova u prvom krugu, pa će se o tome tko će voditi grad u iduće dvije godine odlučivati između Jenkača i Hrenića u drugom krugu 22. ožujka.

Jenkač, kome je pobjeda u prvom krugu izmakla za stotinjak glasova, izjavio je kako očekuje sigurnu pobjedu u drugom krugu jer, kako je kazao, pobjeda od 20 posto razlike u odnosu na Hrenića predstavlja nenadoknadiv kapital za drugi krug. Pozvao je sve birače da mu daju podršku u drugom krugu, istaknuvši kako jedino on predstavlja sigurnost da će se u Novom Marofu dogoditi zaokret od dosadašnje loše politike.

Ustvrdio je kako je velika potpora njemu i listi HDZ-HSS-BUZ potvrda da građani traže zaokret i nove ljude na čelu Novog Marofa.

Pobjedu u drugom krugu očekuje i Hrenić, koji kaže kako je zadovoljan rezultatom, a da pobjedu u prvom krugu nije očekivao jer HDZ u ovom trenutku pokazuje svoju snagu. U drugom krugu očekuje podršku svih kandidata s ljevice i centra, te pobjedu i nastavak provođenja projekata na dobrobit Novog Marofa. Zadovoljan je i rezultatom za Gradsko vijeće, gdje nakon koalicije HDZ-HSS-BUZ reformisti imaju najviše mandata.

Pobjedu na izborima za Gradsko vijeće ostvarila je lista HDZ-HSS-BUZ nositelja Jenkača. Te će stranke u novom sazivu od ukupno sedamnaest imati devet mandata. Slijede reformisti s tri mandata, zatim HNS-HSU i SDP s po dva te laburisti koji su osvojili jedan mandat.

Predsjednica Gradskog izbornog povjerenstva Dubravka Boslij rekla je da na 30 biračkih mjesta u Novom Marofu tijekom cijelog izbornog dana nije došlo do nepravilnosti.

U drugi krug za načelnika Čaglina kandidat HDZ-a-HSS-a Bardač i SDP-a HNS-a HSU-a Đurina

Načelnika općine Čaglin stanovnici te općine u Požeško-slavonskoj županiji birat će za dva tjedna 22. ožujka, u drugom izbornom krugu između kandidata HDZ-i HSS-a Dalibora Bardača koji je danas osvojio 47,34 posto glasova i kandidata SDP-a HNS-a i HSU-a Ivana Đurine s 27, 69 posto osvojenih glasova.

U izboru za Općinsko vijeće lista HDZ-HSS osvojila je 49,15 posto što joj je osiguralo sedam mjesta, lista SDP-HNS-HSU četiri mjesta (25,15 posto) dok je HDSSB-u pripao jedan mandat (10,42), kao i kandidacijskoj listi grupe birača Karmele Nuić Gaćeša, (10,42).

Utvrđeno je da provedenim izborima u općinskom vijeću nije osigurana odgovarajuća zakonska zastupljenost pripadnika srpske nacionalne manjine, te se broj članova općinskog vijeća povećava za jedno mjesto. a to pravo ostvaruje lista HDZ- HSS, tako da ta lista ima ukupno osam od 14 mandata.

Općina Čaglin ima 2029 birača, a na izbore je izašlo njih 64,96 posto.

Za gradonačelnika Hvara u drugom krugu Budrović (SDP) i Miličić (HDZ)

Gradonačelnik Hvara bit će poznat nakon drugog izbornog kruga, u koji su na nedjeljnim prijevremenim izborima ušli SDP-ov kandidat Rino Budrović s osvojenih 41,99 posto glasova i HDZ-ovac Jurica Miličić, koji je osvojio 25,96 posto glasova.

Član splitsko-dalmatinskog Županijskog izbornog povjerenstva Miho Mratović je iznio prve neslužbene izborne rezultate, po kojima nijedan od četiri kandidata u prvom krugu nije osvojio potrebnih 50 posto plus jedan glas, pa će gradonačelnik biti poznat nakon drugog kruga za dva tjedna.

Kandidatkinja Grupe birača za hvarsku gradonačelnicu Nada Jeličić osvojila je 15,74 posto, a kandidat druge Grupe birača Frane Žuvela 14,43 posto glasova.

Od ukupno evidentiranih 4.965 glasača u Hvaru, na izbore je izišlo njih 2.065 ili 50,89 posto.

Također prema još neslužbenim rezultatima, na izborima za članove Gradskog vijeća Hvara SDP-ova lista je osvojila 23,46 posto glasova, a HDZ-ova 22,87 posto, Grupa birača Frane Žuvele 11,95 posto, Grupa birača Nade Jeličić 10,97 posto, HSS 7,69 posto, Grupa birača Drage Carić 6,71 posto, Živi zid 6,56 posto, Nezavisna lista Aleksandre Borčić 6,07 posto, te HNS 3,72 posto.

HDZ-ovac Grgurić novi gradonačelnik Raba

HDZ-ovac Nikola Grgurić, kandidat koalicije HDZ-Rapski pučki sabor-HSS-HSP AS, novi je gradonačelnik Raba nakon što je, prema neslužbenim izbornim rezultatima, u prvom krugu prijevremenih izbora u nedjelju osvojio 54,61 posto glasova.

Njegova jedina protukandidatkinja i dosadašnja gradonačelnica, SDP-ovka Rosanda Krstinić-Gušćić, koju je podržala koalicija SDP-HNS-PGS-HSU-reformisti, osvojila je 41,89 posto glasova.

Koalicijska lista HDZ-Rapski pučki sabor-HSS-HSP AS s nositeljem Borisom Bačićem je na izborima za Gradsko vijeće osvojila 48,88 posto glasova, što bi joj, potvrde li se ti rezultati kao službeni, jamčilo osam od ukupno petnaest vijećničkih mjesta.

Šest mjesta trebala bi imati lista SDP-HNS-PGS-HSU-Narodna stranka-reformisti s nositeljicom Rosandom Krstinić-Gušćić, koja je osvojila 36,67 posto glasova, a jedno mjesto nezavisna lista Zdenka Matijevića s osvojenih 6,56 posto glasova.

Lumbarda: Igor Kršinić novi načelnik

Igor Kršinić, kandidat HDZ-a, HSP- AS, HSS i HSLS-a novi je načelnik Lumbarde, mjesta na otoku Korčuli jer na današnjim prijevremnim izborima osvojio 61, 41 posto glasova.

Njegov protukandidat Ivo Kriletić kojeg je podržala Građanska akcija Lumbarde (GAL) osvojio je 31,83 posto glasova.

U Općinskom vijeću Lumbarde lista HDZ-HSP AS osvojila je pet mandata, lista GAL-a dva kao i SDP-ova lista. HSLS je osvojio jedno mjesto kao i HSS.

Milna: U drugi krug Ana Maria Rošin (HDZ) i Frane Lozić (SDP)

 U drugi izborni krug za načelnika općine Milna na Braču, prema prvim neslužbenim rezultatima, plasirali su se kanadidatkinja HDZ-a Ana Maria Rošin s osvojenih 34,95 posto glasova i SDP-ov kandidat Frane Lozić s osvojenih 19, 12 posto, doznaje od člana Županijskog splitsko-dalmatinskog izbornog stožera Mihe Mratovića.

Kandidatkinja Grupe birača za načelnika općine Milna Katica Buzolić dobila je povjerenje 18,65 posto glasova, HSS-ov kandidat Nikša Kržić 14,42 posto, a kandidatkinja još jedne Grupe birača Anka Brkuljić 10,03 posto glasova, izvjestio je Mratović.

U utrci za članove Općinskog vijeća Milne HDZ je osvojio tri mjesta (24,55 posto) Grupa birača Nade Buzolić dva (18,21), SDP također dva (15,93).

Po jedno mjesto osvojili su HSS (13,59), grupa birača A. Restović (11,93), Autohtona HSP (8,62) i HNS-Liberalni demokrati( 7,64).

Po Mratovićevim riječima izlaznost u Milni je bila oko 57 posto.

Strahoninec: Za načelnika u drugi izborni krug, HSS najavljuje žalbu

Birači u međimurskoj općini Strahoninec birat će svog načelnika u drugom krugu glasovanja, u koji su ušli HSS-ovac Franjo Lehkec kao kandidat koalicije HSS-HDZ-HSLS-HNS-Reformisti-MS-HDS s osvojenih 49,68 posto glasova i kandidatkinja SDP-a Sanja Krištofić koja je dobila 34,42 posto, no iz HSS-a najavljuju žalbu, navodeći da je Luhkec pobijedio u prvom krugu.

Franjo Lehkec, dosadašnji načelnik, je prema neslužbenim izbornim rezultatima od 1.258 birača koji su izašli na izbore osvojio 625 glasova, Sanja Krištofić (SDP) dobila je 433, a Markus Pilić (Hrast) 187 glasova, dok je nevažećih bilo 13 glasova.

Općinsko izborno povjerenstvo, koje je u svoju računicu uvrstilo i nevažeće glasove, odredilo je kako će u drugi krug koji će biti održan 22. ožujka ići Lehkec i Krištofić. Po njihovom izračunu Lehkec je dobio 49,68 posto glasova, odnosno nedostajala su mu četiri glasa do pobjede, dok je Krištofić dobila 34,42 posto.

U HSS-u se s takvom računicom ne slažu, pa predsjednik županijske organizacije HSS-a i zamjenik međimurskog župana Zoran Vidović najavljuje kako će njegova stranka u ponedjeljak ujutro na rezultate izbora uložiti žalbu.

Ocijenio je kako rezultati Općinskog izbornog povjerenstva nisu prihvatljivi jer tumačenje Ustavnog suda, koje se primjenjivalo i na posljednjim predsjedničkim izborima, govori da se nevažeći listići ne računaju u izborni rezultat, te da prema tome Lehkec pobjeđuje u prvom krugu.

Stoga će, ističe Vidović, HSS zatražiti tumačenje Ustavnog suda u konkretnom slučaju, ustvrdivši kako je novi krug izbora bacanje novca poreznih obveznika, a općinska vlast neće funkcionirati još dva tjedna. "Bit će to nastavak agonije jer su već danas mještani Strahoninca pokazali što misle i kakvu vlast žele", poručio je Vidović, uvjeren da će žalba biti usvojena.

Za izborima za Općinsko vijeće SDP je izgubio većinu - koalicija HSS, HNS, HDZ, HSLS, HDS, reformisti i Međimurska stranka osvojila je sedam od 13 vijećničkih mandata. SDP je pao na četiri mandata, a dva su pripala Hrastu.

Općina Strahoninec ima 2.295 birača, a glasovalo je nešto više od polovice, njih 1.258.

Dubrovnik: U drugom krugu Vlahušić i Franković

Prema privremenim neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, nakon prebrojanih svih 49 biračkih mjesta u drugi krug izbora za gradonačelnika Dubrovnika idu kandidat HNS-a i bivši gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić i HDZ-ov kandidat Mato Franković.

Andro Vlahušić osvojio je 38,9 posto, odnosno 7354 glasa, Mato Franković 28,85 posto odnosno 5454 glasa.

Kandidat Dubrovačkog demokratskog sabora Pero Vićan osvojio je 14,32 posto tj. 2708 glasova, a Maro Kristić ispred liste Zajedno za Grad osvojio je samo tri glasa manje odnosno njih 2705 odnosno 14,31 posto.

Kandidat Živog zida Hrvoje Kukuljica osvojio je 2,01 posto potpore odnosno 380 glasova.

Hrvoje Kosces novi gradonačelnik Zeline

Na prijevremenim lokalnim izborima za zelinskog gradonačelnika izabran je Hrvoje Kosces, kandidat HNS-a, koji je u prvom krugu osvojio 61,58 posto ili 4.052 glasova, objavljeno je u nedjelju navečer na stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Drugi je, s 26,4 posto glasova Filip Curko (HDZ, HSS, HSLS), treći Dalibor Sever (DPS) koji je dobio 6,96 posto glasova, a četvrti sa svega 3,98 posto glasova SDP-ov Stjepan Zorman.

Na biralista je izašlo nešto preko 48 posto birača - od 13.600 glasovalo ih je 6.580.

Deset od 17 mjesta u Gradskom vijeću pripalo je kandidacijskoj listi grupe birača, tri HDZ- u, te po jedno HSS-u, DPS-u, SDP-u i HSLS-u.

Od 15 mjesta u Općinskom vijeću Rugvice, po sedam su osvojile liste HDZ, HSLS, HSP AS, te HSS, SDP, a jedno je pripalo nezavisnoj listi.

Prema podacima sa DIP-ovih stranica, s mjesta načelnika općine odlazi dugogodišnji načelnik Regvice HSS-ov Ivan Remenar. Na stranicama DIP-a stoji da je prema privremenim i neslužbenim rezultatima za načelnika izabran Mato Čičak, kandidat liste HDZ, HSLS, HSP AS-a koji je dobio 49,31 posto glasova, dok je Remenar dobio 48,18 posto. U apsolutnim brojkama Čičku je pripalo 1.887, a Remenaru 1.844 glasa - razlika je, dakle, samo 43 glasa.

Nezavisni Ivan Kovačić ostaje omiški gradonačelnik

Ivan Kovačić, nezavisni kandidat Grupe birača i dosadašnji gradonačelnik, pobijedio je u nedjelju u prvom krugu prijevremenih izbora za gradonačelnika Omiša s osvojenih 59,56 posto glasova.

Drugoplasirani je bio HDZ-ov kandidat Mijo Mimica sa osvojenih 33,60 posto glasova, HSP-ov kandidat Miljenko Vukasović dobio je povjerenje 4,50 posto birača, dok je SDP-ovom kandidatu Ivanu Kovi pripalo tek 3,01 posto glasova.

Izlaznost je bila 56,45 posto, a 193 glasačka listića ili njih 2,50 posto bili su nevažeći.

U utrci za novi saziv Gradskog vijeća Omiša, prema prvim neslužbenim rezultatima, Nezavisna lista Grupe birača Ivana Kovačića osvojila je 48,77 posto, HDZ-ova koalicija 34,22 posto, HSP 10,81 posto, a SDP-ova koalicija 6,20 posto glasova.

Gundinci: Za načelnika u drugi izborni krug

Načelnik slavonske općine Gundinci bit će poznat za dva tjedna nakon drugog izbornog kruga, u koji su na nedjeljnim prijevremenim izborima ušli kandidatkinja liste HDZ-HSP AS Gordana Vuković s osvojenih 39,95 posto glasova, odnosno njih 342, te kandidat koalicije SDP-HNS Ilija Markozić, koji je osvojio 37,27 posto ili 319 glasova.

Pravo glasa imao je 1.581 birač, a prema prvim neslužbenim rezultatima na glasanje je izašlo 54,14 post birača ili njih 856.

Na izborima za Općinsko vijeće najviše je glasova, 45,49 posto ili 392 glasa, osvojila lista HDZ-HSP AS, koalicija SDP-HNS osvojila je 33,41 posto ili 286) glasova, a Lista HSS-a 15,65 posto ili 134 glasa.

U novom sazivu Općinskog vijeća koalicija HDZ-HSP AS imat će pet vijećnika, koalicija SDP-HNS četiri, a HSS dva vijećnika.

U Pagu pobjeda bivšem gradonačelniku Maržiću izmakla za 16 glasova

Prema prvim neslužbenim rezultatima DIP-a bivšem gradonačelniku Paga Željku Maržiću, kandidatu koalicije Paške stranke, SDP-a, HSS-a i DC-a za 16 glasova izmakla je pobjeda u prvome krugu jer je osvojio 1044 glasova ili 49,2 posto, pa će njegov protukandidat u drugome krugu biti HDZ-ov Tino Herenda koji je osvojio 536 glasova ili 25,26 posto.

Na izborima za Gradsko vijeće Paga najviše glasova osvojila je koalicijska lista Paške stranke, SDP-a, HSS-a i DC-a i 30,49 posto koja će u Gradskom vijeću Paga imati pet vijećnika. HDZ je osvojio 23,46 psoto ili tri mandata.

Po jedan mandat osvojili su HSP, HSP AS , grupa birača Davora Fabijanića grupa birača Branimira Pare Vidulina , grupa birača Domagoja Vičevića

Izborni prag nisu prešle Narodna stranka - Reformisti, Orah i Živi zid .

Od 3169 birača u gradu Pagu na izbore je izišlo 2120 ili 66, 54 posto što je najveća izlaznost na ovim prijevremenim lokalnim izborima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene