Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne širite priču'

Ima li ih smisla očekivati i kome bi odgovarali raniji izbori?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP Zorana Milanovića vodi Vladu, ali već mjesecima je tek druga politička opcija.

Najviši SDP-ovi dužnosnici odbacuju nagađanja o parlamentarnim izborima već na proljeće. Ministri o takvoj informaciji ništa ne znaju, kao ni predsjednik Sabora, koji bi u slučaju ranijih izbora trebao - ranije raspustiti Sabor.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći" Ivan Penava i Andrej Plenković Salve uvreda VIDEO Pogledajte kako su se donedavno častili Plenković i DP, a sad dogovaraju koaliciju: "To su kvarni ljudi, zli! S njima nećemo imati posla"

Reporterka Nove TV Tatjana Krajač odgovara na pitanje ima li smisla očekivati ih i kome bi odgovarali raniji izbori?

'Raniji izbori i to oni prije ljeta za sada nisu u planu. Tako sam zaključila u razgovoru s dosta dužnosnika iz vladajuće koalicije. Treba reći i da smo u izbornoj godini i bilo kakav termin raspisivanja izbora ne bi bio izvanredan ili prijevremeni. On bi zapravo bio samo nešto prije nekog roka koji netko očekuje, a to je kraj godine. Treba reći i da se u Saboru u četvrtak moglo čuti da je nelogičan termin prije ljeta, jer, kako su mi slikovito rekli, to bi značilo da se Hrvatski sabor mora raspustiti sa svojim radom, ako ne sutra onda u sljedećih nekoliko dana da bi se otpočela procedura.

Bauk o ranijem terminu izbora: 'Nisam pitao Nostradamusa pa vam ne mogu reći'

Upravo zbog širenja priča o tome da će izbori biti ili krajem travnja ili možda u svibnju u četvrtak se sastao klub SDP-a. Predsjednik kluba Igor Dragovan zastupnicima je između ostalog rekao da ne sudjeluju i ne šire priču o prijevremenim izborima, odnosno ranijim izborima zato što ta priča trenutno ne ide na ruku toj stranci i nikako ne koristi cijeloj Kukuriku koaliciji.

S time se slažu i brojni analitičari s kojima sam razgovarala. Kažu da ovo nije trenutak za Kukuriku koaliciju da raspišu izbore. To je zbog političkih trendova. Dio tih političkih trendova u obliku političkih rejtinga stranaka objavila je Nova TV u srijedu. I osim SDP-ovoj Kukuriku koaliciji raniji izbori ne odgovaraju ni niti Laburistima, niti Mireli Holy', kaže Krajač.

'Nije uvijek bilo ljubavi između predsjednika i premijera, ali nikada se na ovaj način nisu tražile ostavke'

Evo detalja:

SDP Zorana Milanovića vodi Vladu, ali već mjesecima je tek druga politička opcija. Posljednji Cro Barometar SDP-u daje tek 19, 8 posto potpore građana. HDZ s 28,7 posto potpore uvjeren je da može i bolje.

'Do izbora ima još'

'Mi jesmo zadovoljni, nismo euforični i pripremamo se za preuzimanje odgovornosti za vođenje Hrvatske', rekao nam je Gordan Jandroković (HDZ).

'Znam da to tako neće biti na izborima, a do izbora ima još', siguran je ministar Arsen Bauk (SDP).

Najviše je na popularnosti izgubila Mirela Holy. Umjesto Oraha treća politička opcija je Živi zid. Orah podupire tek 8,8 posto građana. Holy je svjesna da je, kako kaže, medeni mjesec s biračima završen.

'Bili smo izloženi kontinuiranim napadima konkurenata koju su govorili da je dogovorena suradnja Oraha i SDP-a i to zajedno s podrškom Ivi Josipoviću dovelo je do toga da nam je pao rejting', objašnjava Holy.

'Zoran Milanović je usamljeni dirigent bez orkestra'

Da su sutra Izbori Nansi Tireli bi vodila stranku bez šansi. Laburiste podupire tek skromnih pola posto građana. Razlog - nesloga, ostavka vodstva, ali i rasipanje članstva.

'Nadam se da će do parlamentarnih izbora građani prepoznati da su među Laburistima ostali oni istinski i pravi laburisti', kaže Tireli.

Orahu i Laburistima treba vrijeme za oporavak. Treba ono i HNS-u. Tu vladajuću stranku s 4 ministra podupire tek 1,6 posto građana.

'Sadašnji rejting je bio vezan za stanje u državi, posebno u gospodarstvu, i sada bi te stvari trebale ići bolje jer kada ste uspješni sigurno će vam rejting biti veći', smatra Srđan Gjurković (HNS).

Ministri ništa ne znaju

Svima treba vremena pa je i jasno kako žurbe s parlamentarnim izborima ne bi trebalo biti. 'Ništa o tome ne znam, još ništa ne znam,  možda ima, ali ja ne znam', kaže SDP-ov predsjednik Sabora Josip Leko.

Ne znaju ni ministri. Arsen Bauk kaže da, ako je o tome bilo razgovora u SDP-u, on u njima nije sudjelovao iako, kaže, dosta često sudjeluje u razgovorima. Mihael Zmajlović tvrdi da se o tome nije razgovaralo, kao i Siniša Varga.

A na krilima dobrih rezultata u istraživanjima, ali i pobjede njihove kandidatkinje na predsjedničkim izborima HDZ-u bi odgovarali izbori što ranije.

Zoran Milanović i Vesna Pusić: Nakon zadnjih izjava suradnja s Čačićem ne dolazi u obzir

'Situacija u Hrvatskoj je toliko teška da treba javno izaći s datumom, bilo to prije ljeta ili poslije ljeta, po našem mišljenju bilo bi najbolje ići što prije na izbore', kaže Jandroković.

U izbornoj godini uvijek se kalkulira s mogućim ranijim terminom izbora, no, nerijetko je riječ samo o probnim balonima ili pak nečijim skrivenim željama.

Vjerojatno će čekati jesen

Tatjana Krajač u četvrtak je razgovarala s članovima vladajuće koalicije i u razgovoru s njima stekla je dojam da je termin za izbore o kojem se razmišlja zapravo jesenski termin.

'U jesen bi se mogli dijelom popraviti gospodarski pokazatelji. Vladajući očekuju da bi na jesen bili vidljivi i rezultati mjera koje je Vlada počela provoditi, primjerice mjera otpisa duga hrvatskim građanima.

Milanović: Mi pazimo što obećavamo

Isto tako do jeseni bi se možda mogla rasplesti priča oko dugoročnog rješenja problema švicarskog franka. Jesen naravno dolazi nakon ljeta i nakon turističke sezone koja uvijek poboljša sliku hrvatskog gospdodarstva zato što turisti dolaze i troše, a i ljudi su optimističniji.

Isto tako postoje i oni analitičari koji kažu da bi raspisivanje izbora ranije, prije jeseni, značilo da vladajuće ne znaju što bi napravili, da se ne znaju nositi sa situacijom, da dižu ruke i žele da se počne sve ispočetka.

Treba isto tako reći da službeno izbore raspisuje predsjednica republike u dogovoru s premijerom i da od trenutka kada se raspusti Hrvatski sabor do izbora ne smije proći više od 60 dana.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene