Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prihvaćen dio prigovora Gotovinine obrane na optužnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan nakon što je odbacilo pokušaje obrane u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" da ospori nadležnost Haškog suda za "Oluju", Raspravno vijeće prihvatilo je u utorak dio prigovora obrane generala Ante Gotovine na nejasnoće i nepreciznosti u optužnici i naložilo tužiteljstvu da do 26. ožujka dostavi pojašnjenja.

Obrana generala Gotovine u siječnju je zatražila od Vijeća da naloži tužiteljstvu da doradi optužnicu zbog niza nejasnoća i nepreciznosti - od toga da ne navodi poimence članove udruženog zločinačkog pothvata do toga da ne definira precizno opseg odgovornosti generala Gotovine za neka djela. 

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević Slučaj JANAF Afera s odijelima, spominje se i Turudić: Sud će odluku donijeti u četvrtak Dokumenti Oglasila se i odvjetnica Na prijevaru preuzeli vrijedne dionice: Potvrđena optužnica protiv ministrovog sina i njegovog punca

Vijeće je u svojoj odluci zatražilo od tužiteljstva da, među ostalim, do ponedjeljka precizira da li je general Gotovina bio nadređen generalu Ivanu Čermaku samo kao zapovjedniku kninskog garnizona ili i kao predstavniku hrvatske Vlade koji je imao ovlasti i nad civilnom policijom i policijskom upravom. Također zatražilo je i da pojasni da li je general Gotovina imao efektivnu kontrolu nad snagama nabrojanim u optužnici te da precizira "područje" djelovanja zajedničkog zločinačkog pothvata.

Tužiteljstvu je naređeno i da objasni "nestanak" dijela žrtava koje su bile navedene u izvornoj optužnici protiv generala Gotovine, a ne pojavljuju se u objedinjoj optužnici "Gotovina, Čermak i Markač".

Također, tužiteljstvo mora lokacijom odrediti "iskopavanja masovnih grobnica" koje spominje u optužnici.

Vijeće je dio prigovora odbacilo ocijenivši da je optužnica u tim dijelovima bila dovoljna jasna i precizna, a dio je odbacio s
obrazloženjem da se radi o pitanju utvrđivanja činjenica - što je predmet suđenja, a ne pitanju preciznosti optužnice koje se rješava u predraspravnom dijelu postupka.

Optužnica tereti generala Gotovinu zajedno s generalima Ivanom Čermakom i Mladenom Markačem za zločine nad srpskim stanovništvom počinjene prije, tijekom i nakon operacije "Oluja" u razdoblju između srpnja i rujna 1995. godine, počinjene etničkim čišćenjem koje je smišljeno u sklopu zajedničkog zločinačkog pothvata.

Početak suđenja zakazan je za 7. svibnja, a prije toga pred Haškim sudom rješavanje je pitanja glavnom branitelja Mladena Markača Miroslava Šeparovića kojeg je Raspravno vijeće zbog sukoba interesa isključilo iz braniteljskog tima generala Markača. To pitanje trenutno je pred Žalbenim vijećem Haškog suda.

Branitelji generala Markača u utorak su podnijeli Žalbenom vijeću žalbu na odluku Raspravnog vijeća kojom je ovog mjeseca Šeparović isključen iz obrane jer je u sukobu interesa po dva osnova - zbog toga što može biti neophodan svjedok u predmetu i zbog toga što se kao bivši ministar pravosuđa ima interesa štititi od odgovornosti za eventualne propuste njegova ministarstva u vrijeme Oluje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene