Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vatru gase benzinom'

Preporod: Jovanović mora podnijeti ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Današnja odluka vlade da ukine uredbu 3, 5, 7 i 9 posto klasičan je primjer 'gašenja vatre benzinom', kazao je predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić.

'Nakon vijesti da je vlada ukinula uredbu 3, 5, 7 i 9 posto, čime će se definitivno smanjiti plaće učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama, samo mogu reći da se radi o klasičnom potezu kojim se vatra gasi benzinom", kazao je Stipić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavili rezultate referenduma Članovi Preporoda odbili ponudu Vlade: ''Naš sindikat neće potpisati sporazum'' Slika nije dostupna "Odgođeni sindikalizam" Čelnik sindikata čiji članovi jedini glasaju o ponudi: "Ovakav dogovor nije se smio prihvatiti, nisu svi dobili isto..."

>> Milanović učiteljima: Ispričavam se što će vam plaće biti manje!

Umjesto da odgovori na pitanje zašto u sedam mjeseci ništa nije učinjeno kako bi se ta uredba ozakonila, Vlada je donijela odluku o njezinu ukidanju. 'Sad je vrlo jasno zašto - ta uredba im je trebala kao klasičan primjer ucjene sindikata pregovarača', ustvrdio je. 'Time su zasigurno dodatno homogenizirali zaposlene u osnovnim i srednjim školama, jer su oni najveće žrtve ovog vladinog poteza', dodao je te poručio kako ne sumnja da će odgovor vrlo brzo stići - onog trenutka kada se zaposleni vrate u svoje škole.

'Nakon takve odluke vlade, pitanje više nije treba li ili ne treba ministar Željko Jovanović dati ostavku, već je pitanje hoće li on to učiniti danas ili idući tjedan', kazao je Stipić referirajući se na ministrovu izjavu s početka mandata da će dati ostavku dođe li do smanjenja plaća u prosvjeti.

Vlada je na današnjoj sjednici ukinula od 1. kolovoza isplatu dodatka na plaću od 3, 5, 7 i 9 posto učiteljima i nastavnicima u osnovnom i srednjem školstvu, zbog koje će prosvjetarima plaće pasti između 120 i 600 kuna. Odluka je donesena nakon što su četiri sindikata javnih službi odbila potpisati izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe kojima je vlada planirala uštedjeti dvije milijarde kuna na izdacima za javne i državne službenike kroz ukidanje ili smanjenje materijalnih prava, poput regresa, božićnice, jubilarne nagrade ili naknade za prijevoz. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene