Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem kurikulum povijesti

Premijerov savjetnik za kurikulum Radovan Fuchs o javnoj raspravi: "Nismo na tomboli da bismo izvlačili brojeve"

Dr. sc. Radovan Fuchs savjetnik premijera za kurikularnu reformu (Foto: Dnevnik.hr)
Dr. sc. Radovan Fuchs savjetnik premijera za kurikularnu reformu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ministrica Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik Nove TV) Ministrica Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik Nove TV) Foto: Dnevnik Nove TV Ministrica Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik Nove TV) Ministrica Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik Nove TV) Foto: Dnevnik Nove TV Dr. sc. Radovan Fuchs savjetnik premijera za kurikularnu reformu (Foto: Dnevnik.hr) Dr. sc. Radovan Fuchs savjetnik premijera za kurikularnu reformu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Bivši član stručne radne skupine za povijest profesor Neven Budak (Foto: Dnevnik.hr) Bivši član stručne radne skupine za povijest profesor Neven Budak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Pročelnik odsjeka za povijesti FFZG-a profesor Mario Strecha (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Ne sliježe se prašina oko kurikuluma povijesti. Povjesničari s Filozofskog fakulteta u Zagrebu traže da se i dorađena verzija novog kurikuluma pošalje u javnu raspravu.

Bila bi to četvrta javna rasprava. Premijerov posebni savjetnik Radovan Fuchs im poručuje - nismo na tomboli.

Pročitajte i ovo Ministrica Blaženka Divjak (Foto: Facebook) Poslani na objavu u Narodne novine "Bez povišenih tonova i ideoloških rovova": Ministrica Blaženka Divjak potpisala kurikulume za povijest i tjelesni Radovan Fuchs, posebni savjetnika premijera za koordinaciju Ekspertne radne skupine i reforme obrazovanja, i Ivana Brkić Tomljenović, novinarka Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Radovan Fuchs za Dnevnik Nove TV Savjetnik premijera na pitanje slaže li se ministricom Divjak: ''Ne znam slaže li se i ona sama s tim''

S još jedne javne rasprave, kurikulum povijesti je završio na još jednoj doradi. S Filozofskog poručuju - i nakon ove dorade normalno bi bilo da se dokument da u javnu raspravu.

"Donošenje kurikuluma nastave povijesti jest politička odluka. I bilo bi jako nezgodno da se oni koji će tu političku odluku donijeti kad cijela priča bude na kraju gotova zapravo izlože opasnosti da su oktroirali kurikulum nastave povijesti", kazao je prof.dr.sc. Mario Strecha, pročelnik Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Nova verzija je, kažu, puna nedostataka - od metodičkih do stručnih. A prethodna verzija, na kojoj su radili i oni, kaže Neven Budak, bivši član Stručne radne skupine za povijest, odbačena je i nikada nije objašnjeno točno zašto.

"Taj naš kurikulum je nakon javne rasprave odbačen, a da se niti na jedan prigovor u toj javnoj raspravi nije odgovorilo. Javnosti su potpuno nepoznati argumenti s kojima je naš kurikulum odbačen", dodaje Budak.

Posebni savjetnik premijera za reformu Radovan Fuchs odgovara: "Interesantno da uvijek jedno te ista grupacija nije zadovoljna s bilo kojim dokumentom ako to nije njihov dokument. Međutim, ako oni poručuju da se ovdje radi o oktroiranju, onda bih ja rekao da se meni čini da se više ovdje radi u ovom slučaju, o opstruiranju nego o oktroiranju".

Nema više javne rasprave

Po pitanju javne rasprave Fuchs kaže: "Nismo na tomboli da bi izvlačili brojeve. Jedna pa druga pa treća pa četvrta. Sad imamo dokument koji je bio u javnoj raspravi, koji je rezultat one prve javne rasprave. I konačno, nema više ja mislim puno prostora, pogotovo ne zazivati javne rasprave prije nego što se znate o čemu se radi. Što se mene tiče, više je neće biti".

I tako se opet došlo do toga da se radi ne pet, nego minutu do podne. Evo što na to kažu profesori koji bi reformu trebali i provesti. "Problem je. Jer, kažem, stvara se ta jedna nepotrebna napetost i psihoza i ne zna se ko pije ko plaća i na kraju krajeva kako će to sve završit'", kazao je profesor povijesti Tihomir Vuk.

Prošlog tjedna imenovan je tročlani tim iz znanstvene zajednice koji dorađuje kurikulum na temelju pristiglih komentara u raspravi, kao i skupina koja ga je osmislila. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je: "Ja očekujem i to očekujem od kolege Fuchsa da se taj kurikulum završi u roku koji sam napisala u tom rješenju".

A taj rok istječe za tjedan dana. Od tri pridružena člana se očekuje da presjeku prijepore oko povijesti koja je četiri puta bila u raspravi. I kako neslužbeno doznajemo iz krugova bliskih ministrici, nove javne rasprave - neće biti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 
Aktualno MSC Bellissima je bila prava ljepotica bala na svojoj ceremoniji imenovanja u Southamptonu PR PR PR PR PR PR PR PR +0 PR Zanimljivosti MSC Bellissima je bila prava ljepotica bala na svojoj ceremoniji imenovanja u Southamptonu 1/5 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene