Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PORUKA IZ MAĐARSKE

Plenković o nasilnom HDZ-ovu županu: ''Ako se optužbe pokažu točnima, Tomašević neće moći ostati na dužnosti"

Andrej Plenković (Foto: AFP)
Andrej Plenković (Foto: AFP) Foto: Afp
Premijer Andrej Plenković iz Mađarske je poslao poruku da nasilnik ne može biti dužnosnik, istaknuvši da pri tom govori o HDZ-ovcu Alojzu Tomaševiću, požeško-slavonskom županu.

Tijekom odgovaranja na pitanje o Istanbulskoj konvenciji, premijer Plenković osvrnuo se na HDZ-ova župana Alojza Tomaševića, optuženog za nasilje nad suprugom. Nedvosmisleno je osudio nasilno ponašanje člana svoje stranke i rekao da ako se optužbe pokažu točnima, Tomašević neće moći ostati na dužnosti župana.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Lex AP HND osudio izjave Plenkovića "U svojoj bahatoj maniri kriminalizirao bi istraživačko novinarstvo i korumpirao medije" Andrej Plenković Obrecnuo se i na oporbu Plenković: "Uputio sam prijedlog Milanoviću..."

''Slučaj Tomaševića je pitanje koje ćemo rješavati u HDZ-u. Ukoliko se pokaže točnim ono što je izašlo u javnost, on ne može ostati na toj funkciji'', rekao je Plenković.

Podsjetimo, protiv Alojza Tomaševića početkom listopada podnesena je kaznena prijava. Za dugogodišnje obiteljsko nasilje prijavila ga je supruga Mara. Ona je tvrdila da je u dva navrata o nasilnom suprugu pisala premijeru i predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću upozoravajući ga da osoba poput njezina supruga ne može biti župan. Plenković je rekao da se potkrala pogreška i da te informacije nisu došle do njega.

Što je Istanbulska konvencija?

Istanbulska konvencija međunarodni je ugovor donesen u okviru Vijeća Europe kao sveobuhvatni pravni okvir za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, s ciljem da se žrtvama nasilja omogući ista razina zaštite u svim europskim državama.

To je dokument kojim se omogućuje cjelokupna zaštita žena od svih oblika nasilja, ne samo seksualnog i fizičkog, nego i genitalnog sakaćenja, prisilnih brakova, trgovanja djevojčicama i ženama, te zakonodavni dio za rješavanje sigurnosnih mehanizama, poput besplatne pravne pomoći, skloništa, edukacije stručnih osoba. Od 47 europskih država Konvenciju je potpisalo njih 45, a ratificirale su je 23 države.

Nasilje nad ženama u Hrvatskoj

U zadnjih pet godina u Hrvatskoj su ubijene 72 žene. Prošle godine njih 20, najviše u zadnjih sedam godina. Policija dnevno zbog obiteljskog nasilja intervenira 45 puta.

Prošle je godine za 78 posto povećan broj ubojstava žena koje su počinili njima bliski muškarci. Uz to, u prvih osam mjeseci ove godine evidentirano je ukupno 28 ubojstava, u kojima je smrtno stradalo 12 žena.

Čak 45 posto mladih od 16 godina smatra da mladić može udariti djevojku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene