Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOMENTIRAO I ZABRANU POBAČAJA

Plenković: ''Imamo porast broja zaraženih koronavirusom, održali smo sastanak s užim krugom Stožera''

Premijer Andrej Plenković okupio je ministre i ministrice na redovitoj sjednici Vlade četvrtkom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

''Mi kao HDZ se zalažemo za zaštitu života za koji smatramo da počinje začećem, ali poštujemo pravo žene na izbor i zdravlje. Naša želja je da prekida života u Hrvatskoj bude što manje, no statistika i iskustva drugih zemalja pokazuju da se to ne postiže zabranama. Zabrana ne vodi manjem broju pobačaja, ali on postaje opasniji po zdravlje žena'', istaknuo je premijer Andrej Plenković koji se pri kraju svojega uvodnog govora na početku otvorenog dijela redovite sjednice Vlade osvrnuo na presudu američkog Vrhovnog suda oko ukidanja prava na pobačaj.

''Zabrana prekida trudnoće bila bi protivna Ustavu''

''Ova presuda neće utjecati na Hrvatsku. Nema potrebe za dezinformiranjem ljudi s ciljem skupljanja političkih poena i nema potrebe o unošenju postojećeg prava u Ustav. Mi na to nećemo pristati'', poručio je Plenković koji je istaknuo da je ''pitanje prekida trudnoće izrazito kompleksno pravno i etično pitanje, oko kojega je često nemoguće postići konsenzus''.

''Kao što je nedavno rekao predsjednik Ustavnog suda, zabrana prekida trudnoće bila bi protivna Ustavu, kao i eventualni referendum kojim bi se ograničio pristup'', podsjetio je premijer  i pozvao opozicju da ''bude konstruktivna''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Roe vs. Wade Ustavni sudac nakon kontroverznog poteza američkog Vrhovnog suda: "Zabrana pobačaja u Hrvatskoj? Nemam kristalnu kuglu"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Roe vs. Wade Ustavni sudac nakon kontroverznog poteza američkog Vrhovnog suda: "Zabrana pobačaja u Hrvatskoj? Nemam kristalnu kuglu"

''Od posljednje sjednice Vlade bio je intenzivan slijed događaja - obilježili smo Dan antifašističke brobe i Dan neovisnosti'', istaknuo je ranije na početku podužeg uvodnog govora hrvatski premijer.

Novi krug cijepljenja na jesen

''Imamo porast broja zaraženih koronavirusom, imali smo sastanak s užim krugom Stožera i dobili smo informaciju o stanju - nema povećanog broja hospitalizacija. Želimo reći - oprez, pogotovo kod starijih i sugrađana krhkog zdravlja'', poručio je premijer.

''Mogu se očekivati preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da se krene s novim krugom cijepljenja kada dođemo blizu jeseni kako bi se što veći broj sugrađana zaštitio od korone'', najavio je Plenković.

''Sve smrti koje se bilježe, a njih je relativno malo, uglavnom su s COVI-19'', dodao je, a osvrnuo se i na druge skupine: ''Što se tiče mlađih, pratimo situaciju u svim europskim zemljama i nema zemlje koja sada uvodi neke strože mjere, svi prate situaciju''.

Kad je, pak, riječ o turističkoj sezoni, naglasio je da je ona ''u punom jeku'': ''Hrvatska je ostvarila 24 milijuna noćenja što je 94 posto u odnosu na rekordnu 2019. ... Imamo do sada 5,6 milijuna dolazaka, 24 milijuna noćenja, na autocestama su gužve, to je dobro za hrvatski turizam i ekonomiju''.

Plenković je podsjetio i da je Europsko vijeće potvrdilo da Hrvatska od 1. siječnja iduće godine ulazi u eurozonu: ''Ostaje formalno da se usvoji na plenarnoj sjednici mišljenje Europskog parlamenta i formalno će konačna odluka biti 12. srpnja na razini ministara ekonomskih i financijskih poslova i na taj će se način procedura dovršiti''.

''Ovo Europsko vijeće bilo je važno jer su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata. Po prvi put je uvrštena formulacija da je Vijeće spremno dati i BiH kandidacijski status pod uvjetom da ispuni najvažnije reforme, a među njima je i izmjena izbornog zakona'', podsjetio je hrvatski premijer.

''Očekujem da ćemo postati članica schengenskog prostora s 1. siječnjem - to je 9,5 godina od našeg ulaska u EU'', također je podsjetio Plenković.

''Hrvatska će se tek pojaviti na radarima ozbiljnih ulagača''

''Prve naznake o tome što znači kad država ostvari jedan od svojih strateških ciljeva signalizirala je i agencija Moody’s. Ona je prema Hrvatskoj bila možda i najkonzervativnija, rjeđe je evaluirala što se tiče našeg kreditnog rejtinga, a sad ga je podigla za dvije stepenice'', rekao je Plenković.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović na samitu NATO-a OBRAĆANJE NOVINARIMA Milanović na samitu NATO-a: ''Moj interes je Hrvatska... Ovo je konflikt koji prijeti svakim danom sve više i više da se prelije''

Dodao je da će sad kreditni rejting Hrvatske prema svim agencijama biti najbolji dosad i poručio: ''Takvih će pozitivnih poruka biti još jako puno. Mi ćemo se na radarima ozbiljnih ulagača tek pojaviti''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene