Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detalji s Bajakova

Plenković o zabrani ulaska srpskim vojnicima u Hrvatsku: "Ovo je pokušaj provokacije s ciljem izazivanja incidenta"

Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Premijer Andrej Plenković (Dnevnik.hr) Premijer Andrej Plenković (Dnevnik.hr) +0 Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Premijer Plenković komentirao je pokušaj ulaska izaslanstva vojske Srbije u Hrvatsku.

Kazao je kako je hrvatska policija spriječila ulazak 11 pripadnika vojske Srbije u Hrvatsku u subotu oko 6.30.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Gostovao u Istri Plenković objasnio suzdržanost Hrvatske oko Palestine pa poručio: "Špekulacije su interesantne, ali beskorisne" Milanović i Plenković Parlamentarni izbori 2024. Milanović objavio kada će dati mandat Plenkoviću, napravili potez bez presedana pa se predomislili

"Riječ je o pokušaju dolaska u RH, nenajavljenog, neprijavljenog, nedogovorenog kako bi u odorama Vojske Srbije boravili na području Jasenovca. Riječ je o pokušaju koji nije imao komemorativni karakter, već s očitom namjeravanom provokacijom i ciljem izazivanja incidenta. Takva praksa je protivna međunarodnome pravu, za nas je kao državu neprihvatljiva i mi to najoštrije osuđujemo. Hrvatska Vlada štiti naš pravni poredak i ne dopušta ovakve provokacije.

Institucije RH su djelovale učinkovito i razotkrile pokušaj provociranja i incidenta. Bilo bi normalno da su državna tijela Srbije najavila dolazak i želju dolaska na ovaj događaj", napomenuo je Plenković.

Komentirao je i izjavu Vulina koji se zapitao kakva zemlja može tako nešto učiniti."Koja bi to zemlja na svijetu učinila, ako nije sljedbenica fašističke Pavelićeve ideologije", rekao je Vulin, prema priopćenju ministarstva obrane, prenosi Tanjug.

Plenković je rekao kako bi bilo dobro da "Vulinovih 11" poštuje propise, da poštuju međunarodno pravo i da ne rade akte koja su očita djela provokacije. "Sve ostalo je politikanstvo i dizanje tenzija. Mi smo tu priču od njih puno puta čuli. Mi vodimo ozbiljnu politiku, poštujemo prava nacionalnih manjina i očekujemo da Srbija s respektom tretira RH i Hrvate u Srbiji", izjavio je premijer.

Komentirao je i izjavu Davora Bernardića koji je izrazio zabrinutost jer je policija reagirala tek dvadeset i treći dan nakon što zaprimila prijavu i pritom se zapitao koja je tu uloga ministra unutarnjih poslova Božinovića i premijera Plenkovića.

"I ovim izjavama Bernardić još jednom laže, dezinformira i zagađuje prostor neistinitim tvrdnjama. Naravno da ni ja ni Božinović nismo imali informacije o ovim mučnim događajima. Niti je posao premijera da radi posao policije. Hrvatska policija je djelovala učinkovito. Njegove izjave su apsolutno na tragu onoga što od njega slušamo, a to su praznina i laž", rekao je Plenković.

O koaliciji s SDSS-om rekao je kako kontinuirano razgovaraju.

Milina: "Srpska vojna delegacija vraćena je s granice jer nije bila najavljena"

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina izjavio je u subotu kako dolazak izaslanstva vojske Srbije u Hrvatsku nije bio najavljen, te im je zbog toga granična policija onemogućila ulazak u zemlju.

"Imam informacije da je zaustavljen kombi s ukupno 11 osoba, radilo se o vojnim osobama, koje su imale vojne odore u vozilu, ali mi nismo imali službenu najavu njihova dolaska u Hrvatsku, a temeljem Zakona o nadzoru državne granice njima je ulaz onemogućen. Policija na Bajakovu nije imala njihovu najavu", rekao je Milina novinarima na obilježavanju 29. godišnjice osnutka Antiterorističke jedinice Lučko.

Ponovio je kako izaslanici Vojske Srbije nisu imali uvjete za ulazak u Hrvatsku jer službena putovanja dužnosnika moraju biti najavljena te da postoje propisi koji objašnjavaju kako se to radi.

Vučić i Vulin o događajima na granici

Izaslanstvo je putovalo na obilježavanje jasenovackih novomučenika i bilo je najavljeno, naveo je Tanjug. Na granici na prelazu Batrovci - Bajakovo, delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena, navodi Tanjug.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić prozvao je u subotu Hrvate da se ne žele sjećati svoje prošlosti i Nezavisne Države Hrvatske (NDH), pa da zato Srbi moraju u Republici Srpskoj (RS) graditi memorijalni centar za žrtve ustaških zločina nakon što je Hrvatska u subotu spriječila srbijansku provokaciju zabranivši ulazak izaslanstvu vojske Srbije koje je s odorama putovalo na obilježavanje jasenovačkih srpskih žrtava.

"Očekujemo uskoro predlog jedne od najboljih američkih kompanija o tome kako će da izgleda memorijalni centar u Gradini. Mi moramo brinuti o tome da nam nitko ne bi zabranio da odajemo počast jasenovačkim velikomučenicima, žrtvama, da to bude u programu svake škole, na ekskurzijama", istaknuo je Vučić.

Na zabranu ulaska izaslanstvu srbijanskog ministarstva obrane i vojske nije ostao nijem ni ministar obrane Aleksandar Vulin poznat po ranijim izjavama punim mržnje prema Hrvatskoj i Hrvatima i zapitao se kakva zemlja može tako nešto učiniti.

"Koja bi to zemlja na svijetu učinila, ako nije sljedbenica fašističke Pavelićeve ideologije", rekao je Vulin, prema priopćenju ministarstva obrane, prenosi Tanjug. (MT/Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene